https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/august/utroigenprim.jpg
Kærlighed og sex

Ny undersøgelse: Én gang utro – altid utro

15. august 2014
af Malene Fich Weischer
foto: Shutterstock
En ny undersøgelse er kommet frem til den konklusion, at har man én gang oplevet utroskab – så er det stor sandsynlighed for, at man oplever det igen. Men passer det virkelig? Læs med her…

For alle os, der på et eller andet tidspunkt har oplevet utroskab, er en ny undersøgelse fra Denver University ærlig talt ikke særlig opløftende læsning. For dels påviser den, at mennesker, der allerede én gang i livet har været utro, har langt større tilbøjelighed til at være det igen end mennesker, der ikke har. Dels viser den, at hvis du tidligere har været offer for utroskab, er der også langt større risiko for at opleve det igen.

Vi lærer sjældent af vores fejl

Den amerikanske undersøgelse er gennemført blandt 484 ugifte personer mellem 18 og 34 år, og ifølge forskeren bag, Kayla Knopp, så viser den, at vi mennesker kan være temmelige utilregnelige, når det gælder kærlighed og sex.
- Vi vil så gerne tro, at vi kan lære af vores fejltagelser og erfaringer, især når det kommer til kærlighed. Men denne undersøgelse viser, at det ikke er tilfældet, som hun selv formulerer det.

>> Læs også: Derfor bliver kvinder hos utro mænd

Skal tages med forbehold

Men holder den undersøgelse virkelig vand? Sådan har vi spurgt den danske sexolog og parterapeut Maj Wismann, som netop har lanceret en ny workshop om utroskab .

- Selvfølgelig kan du finde mennesker, der er utro igen og igen, men du kan altså også finde mange mennesker, som aldrig vil være utro igen. Der er jo ikke mange, der bryder sig om at have et mærkat på sig selv, som dén, der knaldede kollegaen til julefrokosten. Så mange lærer jo af fejltagelsen. Samtidig bliver mange også overraskede over, hvor hårdt deres utroskab faktisk rammer deres partner, og derfor har de færreste jo trods alt lyst til at gøre det igen, lyder Maj Wismanns erfaring, selvom hun dog også oplever, at der findes mennesker, som aldrig lærer det og som bliver ved med at være utro igen og igen. Men det er altså ikke et typisk træk.

- Så selvom undersøgelsen nok peger på en tendens, som jeg også kan genkende, så betyder den altså ikke, at ALLE, der er utro vil være det igen, eller at ALLE, der har oplevet utroskab, vil opleve det igen, slår hun fast overfor Q.dk

Svært at undgå utroskab for alle

Maj Wismann mener heller ikke, man kan sige, at hvis man har oplevet utroskab, så vil man nok komme til at opleve det igen.

- Jeg tror helt generelt, at det nærmest er umuligt helt at undgå utroskab, hvis man ser et helt liv igennem. Undersøgelser viser, at næsten 50% af alle par oplever det i en eller anden grad, og har man forskellige kærester livet igennem, skal der ikke mange matematiske færdigheder til at regne ud, at det nærmest bliver umuligt at undgå. Så utroskab rammer mange forskellige, men jeg oplever ikke at risikoen automatisk bliver større gang for gang. Der er bare nogle mennesker, der er vildt uheldige og løber på det flere gange, men det er altså et tilfælde mere end noget andet, slår hun fast.

Læs også