https://imgix.femina.dk/media/article/1408-sara-skaarup.jpg
Kærlighed og sex

Fri kærlighed anno 2014

26. februar 2014
af Redaktionen
Foto: Mark Knudsen
Hvem sagde flower power? Noget tyder på, at retro-ånden er over os, og vi tager nogle af 70’ernes idealer op igen. For eksempel den frie kærlighed. Sara lever i et åbnet parforhold – eller fleksibelt, som hun selv siger.

For otte år siden tog Sara Skaarup en alvorlig snak med sin mand om, hvordan de skulle fortsætte deres samliv. På det tidspunkt havde de været gift i fire år.

- Vi var meget glade for hinanden. Men vi var også helt ærlige omkring, at vi syntes andre mennesker var interessante. Det var gået op for os, at idéen om at man skal have seksuelt monopol på hinanden i et parforhold var i modstrid med, hvordan vi havde lyst til at leve vores liv, så vi havde brug for en opskrift, der var mere lempelig og fri, siger hun.

Derfor besluttede Sara Skaarup og hendes mand at åbne deres forhold op og give hinanden lov til at være sammen med andre.

Men det åbne forhold betyder i Sara Skaarups tilfælde ikke, at der er fuldstændig frit spil. Tværtimod. Faktisk bruger hun sjældent begrebet ”åbent” om sit ægteskab.

- Jeg kalder det oftest et dynamisk eller fleksibelt parforhold, for der er tit en helt masse idéer om hvad et åbent parforhold er. Nogle tror, at det er sådan noget med, at der slet ikke er nogen regler eller grænser. Sådan er mit parforhold ikke.

- Det fleksible betyder, at vores forhold nogle gange er åbent, og nogle gange er det lukket. Vi taler om, hvor vi er i vores forhold. Har vi masser af overskud på følelses- og tidskontoen? Hvis vi ikke har så meget overskud, kan der være behov for, at vi beholder vores kræfter hjemme. Det er ikke en daglig afstemning, men man skal være dygtig til at mærke efter og tage det op med hinanden.

Sara Skaarup har i dag været gift med sin mand i 12 år. Det åbne forhold har gjort, at hun slapper bedre af og hviler mere i sig selv, siger hun.

- Jeg behøver ikke bruge kræfter på at opretholde en facade omkring, at jeg er en 100 procent monogam person. Det har også givet mig en øvelse i at være rigtig ærlig – ikke bare over for min mand, men også over for mig selv. Man træder ud af eventyrsløret om, at hvis du elsker nok, har du øje for én.

LÆS OGSÅ: 6 tips til et stærkt parforhold

FÆRRE KNUSTE HJERTER

Sara Skaarup har også oplevet, at angsten for at blive ført bag lyset af sin mand er forsvundet.

- For eksempel har jeg ikke den der angst op til julefrokosten, når angsten for bedrag er ude af mit liv. Jeg behøver heller ikke at afstå fra at lære et nyt menneske at kende, for jeg ved præcis, hvad min mand kan tolerere, og hvad han ikke kan, siger hun.

Hun oplever, at den version af det åbne parforhold, vi ser i dag er mere velovervejet end den version, der blev dyrket i 70’erne. En slags ”neo-version”.

- Det handler ikke længere om provokationen og det totale opgør. Det er ikke noget med at have gruppesex foran børnene og total spontanitet, der resulterer i en masse knuste hjerter. Det kræver nøje koordinering, og at man indgår klare aftaler, siger hun.

Aftalerne kan eksempelvis handle om, at man altid har sikker sex, og at man afbryder kontakten, hvis man bliver forelsket i en anden, forklarer Sara Skaarup.

- Jeg opfatter det som et tillæg til det oprindelige forhold, ikke en ”hovsa”-løsning for et forhold, der er ved at dø ud. Dem jeg kender, lever ganske traditionelt i en stabil børnefamilie. Selvom man åbner sit forhold op, skal det altid være det oprindelige parforhold, der er i fokus.

LÆS OGSÅ: Derfor forlader kvinder oftere et parforhold

Læs også