https://imgix.femina.dk/media/4ed9cfdddbf246e3997ab1f5e821dc62.jpg
Kærlighed og sex

Er du afhængig af kærlighed?

8. marts 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Du kan faktisk være ligeså afhængig af kærlighed, som en alkoholiker er af alkohol

Kærlighed behøver ikke altid at være lig med lykke, glæde og romantik. Man kan nemlig blive så afhængig af kærlighed, at det styrer vores liv, og vi mister dømmekraften. Og så er kærlighed blevet en sygdom.

Det forklarer Lotte Christiansen, der er terapeut og misbrugskonsulent ved LC Life Coaching.

- Når man er kærlighedsafhængig, er man styret af ønsket om at føle sig elsket og accepteret. Og man har en meget stor angst for at blive såret og svigtet, siger Lotte Cristiansen til Alive.dk.

Barnlige symptomer på lidelse
Netop denne angst betyder, at man hengiver sig meget til partneren, man får trang til at kontrollere partnerens følelser, og man bliver ekstremt jaloux.

- Man oplever jalousi i forhold til partnerens evne til at fordybe sig i andre ting. En kærlighedsafhængig tillægger også partneren egenskaber, som han/hun ikke er i besiddelse af, og det betyder, at man opbygger en illusion om kærligheden. Den illusion vil på et tidspunkt skuffe en, fordi man får svært ved at skelne mellem fantasi og virkelighed, og så bliver man endnu mere desperat for at nå illusionen. Man vil tjekke partnerens mobiltelefon og følge efter ham/hende for at se, om han/hun har en anden. Man vil reagere meget uhensigtsmæssigt og barnligt, og det kan medføre konflikter i forholdet. Det kan så gøre den kærlighedsafhængige meget følelseskold og afvisende, hvilket skyldes frygten for at blive forladt, siger Lotte Christiansen om symptomerne på at være kærlighedsafhængig.

Det første tegn på, at en person er kærlighedsafhængig, er, at partneren fylder så meget, at man ikke snakker om andet. Man vinker farvel til vennerne, familien og interesserne.
- Kærlighed bliver alt eller intet, siger Lotte Christiansen.

Kan ikke klare sig alene
Hun forklarer, at kærlighed faktisk bliver en lidelse, og at det ofte er personer, der kommer fra dysfunktionelle hjem, der udvikler lidelsen. Det er typisk personer, der før har været udsat for omsorgssvigt eller krænkelser og som kender den følelse af forladthed, de er så bange for.

Netop derfor klarer en kærlighedsafhængig person sig ikke godt alene, og han/hun vil ofte hurtigt finde en ny partner. De bruger også ofte seksualitet som en metode til at blive bekræftet og elsket.

- En kærlighedsafhængig er lykkelig ligeså snart, der er en, der elsker ham/hende. Ofte er det faktisk et forhold, som den kærlighedsafhængige ikke engang har lyst til. Men de bliver begejstret for at blive elsket. Og dét er en god grobund for et destruktivt forhold med jalousi, mistillid og vold. Men kærlighedsafhængige holder fast i de destruktive forhold meget længe, og de vil kæmpe til sidste bloddråbe for ikke at blive alene, siger Lotte Christiansen.

Hun behandler kærlighedsafhængige ved at bearbejde de destruktive følelser og ved, at de bruger noget tid uden en partner. Når de er klar til at date igen, bliver det efter en særlig plan og uden noget seksuelt i forholdet.

Læs også