https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/december/7veje-prim.jpg
Kærlighed og sex

7 veje til at bevare kærligheden

12. december 2012
af Christina Ove Holm & Sanne Hukiær Christensen
foto: All Over
Har du helt styr på dit parforhold? Ellers kan du læse med her, hvor den amerikanske psykolog John Gottman giver dig opskriften på det holdbare parforhold. Og han ved, hvad han taler om…

Psykologen John Gottman er ikke en hr. hvem-som-helst. Gennem 30 år har han nemlig fulgt mere end 3.000 par og fundet frem til syv fænomener, der går igen i langtidsholdbare forhold. Magasinet Psykologi har oversat de syv punkter til dansk - læs med her:

1. Vær aktive deltagere i hinandens liv
Hvor godt kender du din partner, og hvor åben er du selv over for ham/hende? Venskab og intimitet er det, der holder parforholdet sammen, og par, som kender hinanden rigtig godt, er bedre rustede til at håndtere konflikter og opslidende begivenheder. Og det er ikke nok at lære hinanden godt at kende i starten af forholdet. Vi forandres hele tiden, og det gælder om at følge med i den andens inderste tanker, følelser og drømme, hvis man vil undgå at vokse fra hinanden. Det betyder ikke, at I skal sætte en aften om ugen af til lange, dybe samtaler, men det er vigtigt, at du hver dag fortæller, hvad du ruger over, hvad du er glad for - og husker at spørge til din partners liv.

MERE FRA PSYKOLOGI: Er du konfliktsky? Test dig selv!

2. Vis ømhed og respekt
Ømhed og respekt kan redde ethvert forhold gennem alle kriser. Men kan I huske, hvordan jeres ømhed og respekt var for hinanden i starten af forholdet? Prøv at huske hinanden på, hvad I sagde, gjorde og tænkte, dengang I lige havde mødt hinanden. Hvordan I prøvede at imponere hinanden og gøre indtryk for at få fat på den anden. De minder vil sikkert kalde smil frem - og måske genkalde de samme følelser.

3. Brug hinanden hver dag
Romantiske middage med to lys på et bord er dejligt. Men et godt parforhold kræver også, at det kører i hverdagen, hvor der ikke er tid til romantik. Væn jer til at benytte den daglige smalltalk til at støtte og få støtte hos hinanden. Det sker, at par ignorerer hinandens følelsesmæssige behov, ikke af ondskab, men af ren og skær tankeløshed. Men det er let at gøre godt igen. F.eks. ved små dagligdags ting som at gå ud og handle sammen eller spørge, hvordan dagen er gået, når man mødes om aftenen. Hold øjenkontakt, lyt og kom med små sympatiudbrud, som viser, at du er engageret.

LÆS OGSÅ: Lever sammen - men bor hver for sig

4. Lyt til din partner - og lad dig påvirke
Mange kvinder accepterer som en selvfølgelighed partnerens indflydelse. En del mænd har derimod sværere ved at dele ud af magten og viser deres modstand direkte eller indirekte, for eksempel ved at købe en ny, dyr bil uden først at diskutere det derhjemme. Mænd kan lære følelsesmæssig intelligens af deres
partnere - lære at slække på prestigen og indimellem give efter for at vinde i det lange løb.
Gevinsten er, at tilliden og respekten mellem parterne vokser.

5. Søg kompromiser
Start diskussionen blødt - hårde konfrontationer fører ikke til noget - og skab og modtag forsoningsforsøg. Berolig hinanden, forsøg at finde et kompromis og vær tolerante over for hinandens fejl og mangler. Nøglen til alle konfliktløsninger er at acceptere hinandens personligheder.

SE VIDEO-BREVKASSEN: Hjælp, vi skændes hele tiden. Hvad gør vi?

6. Lær at leve med livslang konflikt
Når en konflikt går totalt i baglås, er det ofte fordi, den handler om jeres dybeste ønsker og drømme - f.eks. frihed, tryghed, orden, retfærdighed, at få et barn eller at komme så højt på karrierestigen som muligt. I harmoniske forhold hjælper partnerne hinanden med at nå deres livsmål - uden at de nødvendigvis behøver at dele de samme drømme. Prøv at finde ud af, hvad der ligger bag jeres forskellige opfattelser.
Og husk, at forskellighederne altid vil være til stede i jeres forhold. Men I kan lære at respektere hinandens drømme, acceptere forskellene og undgå konflikt, hver gang emnet kommer op.

7. Skab fælles oplevelser
Det er vigtigt at pleje fællesskabet, hvis forholdet skal bestå og udvikle sig. Ritualer, f.eks. at lave ekstra god mad hver lørdag aften eller nusse om hinanden under sygdom, er eksempler på handlinger, som styrker fællesskabet. Det kan også være noget så banalt som at spise aftensmad sammen hver aften - uden at fjernsynet kører i baggrunden.

Læs mere i bestselleren The Seven Principles for Making Marriage Work. Se mere her

HUSK OGSÅ: Pernille Aalund: Din krop, dine valg - dit liv!

ELLER HVAD MED: Skal man fortælle om utroskab?

Og husk selvfølgelig også dagens horoskop - tjek det her!

Læs også