https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/billeder-2015/januar/savnermaendprim.jpg
Kærlighed og sex

7 grunde til at forelskelsen forsvinder

25. februar 2015
af Nadia Laas Hansen
Foto: All Over Press
Efter kilden i maven kommer hverdagen snigende med madpakker, logistik og et minimum af seksuel kontakt med sin partner. Men sådan behøver det ikke være. Læs her, hvordan du holder fast i forelskelsen.

Der er forskel på at være "forelsket" og "at elske". Mens forelskelsen typisk er en følelse, der knytter sig til starten af et forhold, forsvinder den langsomt og går over i "at elske hinanden". Men forelskelsen behøver slet ikke forsvinde!

>> Få en dybere forståelse for dit parforhold og genfind forelskelsen gennem terapeutisk lydbog

På nyhedssitet Huffington Post har psykolog Margaret Rutherford givet syv bud på, hvorfor forelskelsen forsvinder fra de fleste parforhold:

1. Du holder fast i din vrede
Bitterhed og vrede kan dræbe ethvert forhold og ødelægge meget for personen selv.

2. I ignorerer at I har et parforhold og ikke et partnerskab
Hvis ikke I har prioriteret jeres forhold ligeså højt som børnene og jobbet, vil det dø ud, ligesom alt andet, der ikke bliver plejet og passet på.

3. Du er ikke tilfreds med dig selv
Det er efterhånden et velkendt sætning: "Du kan ikke elske andre, hvis ikke du elsker dig selv". Hvis dit forhold går dårligt, kan det være fordi, du har problemer med dig selv. Selvværd og usikkerhed er gift for et forhold.'

Læs også: 8 tegn på at dit forhold får problemer

4. I rør ikke hinanden. Bogstaveligt talt
I starten kunne I ikke få nok af hinanden. Nu skal intim kontakt nærmest skemalægges. Det dræber et hvert parforhold. Lysten skal være der - og hvis ikke den er der, kan man arbejde på den. Måske bliver det akavet i starten, men det kan lade sig gøre!

5. I har ikke haft det sjovt i lang tid - sammen!
Hvis I ikke har noget positivt, er holder jer sammen, er det vist på tide at droppe det helt. Glæde, grin og smil er essentielt for et godt forhold.

6. I har ikke noget mål med jeres forhold
Når man ikke kommunikerer, er det svært at finde en mission med forholdet. Hvad enten det er en fælles interesse eller hobby, kan det være godt at have noget at være fælles om.

7. Du har ikke accepteret - og du værdsætter ikke!
Uanset hvordan du vender og drejer det, kan forholdet aldrig blive det samme som det var i begyndelsen. Det skal du acceptere - og så skal du værdsætte den dybe forbindelse, I nu har. Hvis du går og håber på, at den friske forelskelse kommer tilbage, vil du kun blive mere og mere utilfreds med forholdet.

Psykolog Margaret Rutherford stiller også et væsentligt spørgsmål til alle sine klienter:

"Nu hvor du kender din partner på godt og på ondt, hvad skulle få dig til at gifte dig med ham eller hende i dag? Altså Hvad skal få dig til at sige "ja" til din partner hver dag fremover?"

Læs også