https://imgix.femina.dk/media/article/1402-hvis-din-mand-doer.jpg
Selvudvikling

Hvad sker der, hvis din mand dør?

10. januar 2014
af Lene Rode
Foto: Pantherstock
Ja, så bliver du selvfølgelig fuldstændig uoverskueligt ulykkelig. Men hvad med økonomien? Selv om I er gift, kan der være store økonomiske køer på isen, hvis ens partner dør. Og det er langt værre, hvis I ikke er gift. Eller hvis I er en sammenbragt familie. Heldigvis er den del nem at løse. Det kræver bare, at I gør det, før det bliver aktuelt. Her får du en række gode råd til, hvad der er godt at tænke på, før det er for sent

Det sidste, vi har lyst til at tænke på, er at miste en, vi elsker. At vores mand dør. Eller at vi dør fra mand og børn. Forhåbentlig sker det først om mange, mange år – men før eller siden sker det. For os alle sammen. Også for dig og mig. I den situation betyder penge og arv ingenting, tænker du måske. Det er bare penge. Sorgen er det værste. Og ja, det er det. Men pengene betyder også noget. De kan sikre dig, din mand og jeres børn, så den, der står tilbage, ikke kun står med sorgen og intet andet. Det forebygger også arvestridigheder med hele og halve søskende, tidligere ægtefæller og børn fra tidligere forhold.

Heldigvis er det meget let at sikre sig. Det kræver bare, at vi får en advokat til at lave et testamente.

– Arvereglerne, når man er gift, tager ikke højde for den måde, vi lever på i dag med ekskoner, papfædre og delebørn. Så man efterlader sin familie i utrygge rammer, når der ikke er lavet testamente, forklarer Henriette Houmann-Hammer, advokat med speciale i arveloven hos Advodan i Næstved.

– Det er vigtigt, man sikrer sin ægtefælle og sine børn bedst muligt, når man ikke er her længere. Og vi ved jo ikke, om det er i morgen eller om 30 år. De fleste tror, de er godt nok sikret gennem ægteskabet, men det er som regel ikke nok. For arven skal deles mellem den efterladte og de fælles børn, når der ikke er lavet testamente.

– Det er ikke sikkert, man har råd til at blive siddende i huset, hvis man skal dele med sine børn. Og er de mindreårige, bliver pengene låst på en konto, til børnene er myndige. Man kan så vælge at sidde i uskiftet bo, men det har en lang række begrænsninger. Så er det nemmere på forhånd at lave et testamente for at sikre sine efterladte bedst muligt, siger Henriette Houmann-Hammer.

Hun opfordrer især sammenbragte familier til at få lavet et testamente. Men også ugifte, par med mindre børn og alle, der vil have friheden til som længstlevende selv at indrette sig efter omstændighederne, vil være væsentligt bedre stillede, hvis de har et testamente.

Hvis I er gift, skal I vide ...

• Hvis I har børn, skal de arve halvdelen med det samme, medmindre den efterladte forælder vælger at sidde i uskiftet bo. Den efterladte forælder kan derfor risikere at skulle sælge huset for at realisere arven til børnene. Med et testamente kan du ændre fordelingen, så din ægtefælle arver mest muligt.

• Hvis I vælger at sidde i uskiftet bo i stedet for at oprette testamente, kan den efterladte ægtefælle ikke gifte sig igen, før han eller hun har skiftet med børnene.

• Hvis I ikke har børn, arver din ægtefælle alt efter dig. Men hvad skal der ske med din formue efter hans eller hendes død? Med et testamente kan du sikre, at din arv går til dem eller det, du ønsker.

Hvis I ikke er gift, skal I vide ...

• Hvis I har børn, arver de automatisk alt, når du dør. Din samlever får intet og risikerer derfor at skulle sælge jeres fælles hjem for at realisere arven til børnene. Med et testamente kan I ændre fordelingen, så din partner og jeres børn kan blive boende.

• Hele din arv går til din nærmeste familie, hvis du og din samlever ikke har børn. Med et testamente kan du sikre, at din arv går til din samlever.

• Hvis I har børn eller har boet sammen i to år, kan I oprette et udvidet samlever-testamente. På den måde får I ret til at arve hinanden på samme måde som ægtefæller med særeje. Men det er stadig nødvendigt at oprette et testamente.

Hvis du har børn, skal du vide ...

• Hvis din partner har børn fra et tidligere forhold, får de ikke automatisk del i din arv, når du dør. Derfor bør du oprette et testamente, hvis du ønsker at tilgodese dem.

• Hvis dit voksne barn har arvet dig og derefter bliver skilt, går halvdelen af arven automatisk til dit svigerbarn. Ønsker du alene at tilgodese dine egne børn, bør du derfor oprette et testamente med særeje for dine børn.

• Du sikrer bedst dine børn under 18 år ved at oprette et testamente, så din ægtefælle arver mest muligt og for eksempel ikke skal sælge huset for at realisere arven til børnene.

• Du kan få indflydelse på, hvor dine mindre-årige børn skal bo efter din død, hvis du op-retter et børnetestamente.

Kilde: Advodan

LÆS OGSÅ:

Læs også