Kvinde taler med mand
Kærlighed og sex

Parforholdstjek: Fire spørgsmål, I kan stille hinanden

29. august 2018
af Sara Skaarup
Foto: Panthermedia
Sexolog Sara Skaarup kommer her med fire spørgsmål, som alle par med fordel kan stille sig selv én gang om året – for at sikre, at I er på rette kurs.
Jeg kendte engang et par, der var kærester på 10. år, men altid kun ét år ad gangen. På deres årsdag satte de sig ned og så hinanden i øjnene, og så skulle kæresteaftalen enten opløses eller fornys. Jeg forestiller mig, at de tog pænt tøj på, satte sig på en rolig café med et glas vin hver og tog snakken.
Og hvert år blev de så enige om, at de stadig var glade for hinanden, at det føltes rigtigt at fortsætte. Ét år til. Lige indtil jeg så en dag hørte, at de to ikke længere dannede par. En af deres fornyelses-samtaler må altså være endt med, at de besluttede, at de ikke længere tjente hinanden optimalt. LÆS OGSÅ: Sexologen: Gå ikke, bare fordi kærligheden bliver hverdagsagtig Senere erfarede jeg, at de begge havde fået nye partnere. Men det er ikke pointen. Pointen er, at uanset forholdets længde, så var der noget ved det pars fornyelses-formel, der tiltalte mig.

Til døden os skiller

For kan man være sikker på, at det er rigtigt at være sammen, fordi man lovede det for længe siden? Til-døden-os-skiller-løftet, som mange af os afgiver, når vi bliver gift, bliver generelt anset for den ultimative romantiske ytring. Det er aftalen om at elske hele livet. At nøjes med at dedikere sig til kærligheden 364 dage frem i tiden er … knap så romantisk. Men ingen kan vel være uenige med nogen i, at det er mere realistisk – omtrent halvdelen af ægtefolk går jo hver til sit på et tidspunkt, løfte eller ej. Kærlighed på korttidskontrakt appellerer ikke til vores ønske om troen på den eneste ene. Ikke desto mindre er denne relation ikke nødvendigvis mindre dybfølt eller mere kortvarig end den kærlighedsrelation, man lover at vedligeholde hele livet.
Fidusen ved at tage sit forhold op til overvejelse en gang om året er, at jeg-tager-dig-for-givet-fælden er knap så oplagt. Hvis du véd, du er livstidsansat, gør du dig måske også knap så umage, som hvis du er projektansat i dit livs drømmefirma med mulighed for fornyelse? Parforholdstjek: 4 spørgsmål, I kan stille hinanden Selv er jeg gift i kirken på helt traditionel vis, og jeg håber, det holder livet ud. Det gør det kun, hvis vi gør os umage, og her 20 år inde i vores kærlighedsforhold ser jeg med al tydelighed, hvordan drømme og behov forandrer sig. Min mand har derfor lavet vores egen version af årssamtalen. Det er ingen potentiel fyringssamtale, men en anledning til at gøre status med hensigt på at sikre, at kursen er ret.
  • Hvad har vi været gode til?
  • Hvad var vi mindre gode til?
  • Hvad var vores største udfordring – og hvad lærte vi af den?
  • Hvad vil vi have mere af?
Det er i mine øjne spørgsmål, som alle par med fordel kan stille sig selv og hinanden én gang om året, og som kan være med til at sikre, at kursen er fælles, lige så længe den så varer.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også