Anna_Mejlhede
Brevkasse

Min søn er dårlig til forandringer og har været nede med stress. Nu har han fået en fiks idé

28. april 2024
Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Skal jeg sige det til ham, eller skal jeg tie og lade ham gøre sine erfaringer selv?" Læs denne uges brev til Anna Mejlhede.

Kære Anna

Min søn har fået den fikse idé, at han skal til Asien og være engelsklærer. Det er der mange, der gør af dem, han kender og ligesom ham har en bachelor i engelsk.

Problemet er, at selv om min søn ikke vil indrømme det, har han svært ved forandring. Han har tidligere været nede med stress. Nu planlægger han så at tage til et helt nyt land med en fremmed kultur og arbejdskultur.

Jeg er bange for, at han ikke har overvejet, hvor hårdt det bliver. Skal jeg sige det til ham, eller skal jeg tie og lade ham gøre sine erfaringer selv?

Jeg synes, jeg er en dårlig mor, hvis jeg ikke kan tage den snak med ham, men det er svært for mig.

Kærlig hilsen Eva

Kære Eva

At være forældre er ikke ligefrem nogen enkel opgave. Lettere bliver det såmænd ikke, når vores børn bliver voksne.

For på den ene side skal vi være på pletten med støtte og omsorg, når der er brug for det. Og på den anden skal vi lade vores børn gøre deres egne erfaringer uden hele tiden at prakke dem vores meninger og gode råd på.

At tackle forandringer bliver vi nødt til at lære. For verden og livet består nærmest ikke af andet. Vi kan naturligvis gøre, hvad vi kan, for ikke ligefrem at opsøge de forandringer, der slår os ud af kurs. Men nogle gange må vi slingre lidt for at lære at gå.

Selv om du har fulgt bekymret med i en svær periode af din søns liv, så er han mere og andet end den.

Kan du ikke spørge din søn, hvad han håber at få ud af dette ophold i udlandet? Jeg tror, det er vigtigt, at du lytter til, hvad din søn selv gør sig af tanker om denne rejse.

Det vil da være ulykkeligt – og stik imod dine hensigter, hvis din søn suger dine bekymringer til sig og gør dem til sine egne.

Tænk over, hvad det er, du frygter mest. Hvis din uro går ud på, om det her bliver så svært for din søn, at han bliver nødt til at vende hjem efter kort tid, er det så nødvendigvis at sidestille med en fiasko? For om ikke andet, så handlede han på sin drøm – og rejste.

Så længe din søn selv er indforstået med, at hvis opholdet sluttes af på den måde, ja så ER det ikke ”sidste klip på kortet”. At noget mislykkes, betyder nemlig ikke, at alting derfra også vil gøre det.

Jeg læste engang, at det vigtigste, vi kan give vores børn, er ”rødder og vinger”. Måske er det her slet ikke nogen fiks idé fra din søns side, men tværtimod den mulighed han øjner for at afprøve sine vinger.

Hjælp ham til at gøre det med udgangspunkt i de rødder, du har været med til at give ham. Vinger kan jo først vise sig stærke og flyvefærdige i og med, at de bliver brugt.

Kærlig hilsen Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også