Sofie
Samfund

Den dag Sofie flyttede hjemmefra mærkede hun noget underligt i sin krop. Få timer senere havde hun en baby i armene

21. december 2023
Af Kristina Forná
Foto: Privat
Sofie Skjødt Vinther fødte en lille søn samme dag, som hun fandt ud af, at hun var gravid.

Det var den 30. december 2020, dagen før nytårsaften og den dengang 20-årige Sofie Skjødt Vinther skulle flytte hjemmefra for første gang.

Et stort skridt, men ikke nær så stort som det, hun skulle vise sig at tage i det kommende døgn.

Hun boede hos sine forældre i Randers, var midt i et sabbatår, havde forskellige jobs, brugte tid med kæreste og venner og havde overvejelser, der gik på, hvor hun eventuelt ville rejse hen og hvad hun skulle studere, når den tid kom.

Men noget stak alligevel ud. Hun følte sig generelt lidt utilpas i kroppen, havde det småskidt og døjede med hovedpine, så hun drøftede det med sin mor og endte med at bestille en tid til lægen.

Hun tog til lægen for første gang i maj 2020, og her undersøgte lægen hende og konstaterede, at alt så fint ud, hun var sund og rask, så hun blev sendt hjem igen.

Men symptomerne forsvandt ikke, så hun blev ved med at tage til lægen næsten alle måneder resten af året, hvor hun fik taget en række blodprøver, der ikke viste nogen grund til bekymring.

Så sent som julen 2020 tog hun også til lægen, og heller ikke denne gang var der tegn på problemer, men d. 30. december, dagen hvor Sofie skulle flytte hjemmefra, tog symptomerne til.

Hun vågnede tidligt om morgenen kl. lidt i fem, kunne ikke sove mere og havde det mærkeligt i sin krop, men hun prøvede at få lidt mere søvn, indtil hun ved halv ti-tiden gav op og stod op.

Efter hun havde spist lidt morgenmad, kørte Sofie og hendes mor mod Aarhus for at hente en sofa og en seng til Sofies nye lejlighed.

Resten af dagen gik med at flytte med hjælp fra familie, venner og Sofies 19-årige kæreste Malte, der gik i gymnasiet. I løbet af dagen beklagede Sofie sig over smerter i maven, men hun fik at vide af de andre, at hun skulle forsøge at slappe af - det var nok bare, fordi hun var nervøs over flytningen.

Om aftenen var det meste kommet på plads, og Sofie og hendes veninde besluttede sig for at bestille noget mad, men så fik Sofie det rigtig dårligt og ringede til vagtlægen, der mistænkte, at hun havde blærebetændelse og derfor bad hende komme ind.

Veninden og Sofie kørte mod hospitalet, hvor Sofie tog en urinprøve og derefter blev kaldt ind til en læge.

- Hun kiggede bare på mig og sagde, at jeg var gravid, men at jeg var i gang med at abortere. Og så sendte hun mig egentlig ud af døren igen. Hun mærkede ikke på mig, og hun kiggede ikke på mig, fortæller Sofie.

Men så kom en anden læge forbi. Han undersøgte hende, mærkede på hende og sagde så pludselig, at der var noget galt og forsvandt ud af døren. Sofie var forvirret, men så kom lægen tilbage og fortalte hende, at hun var 3-4 måneder henne og sendte hende op til en scanning.

Der fandt Sofie ud af, at hun derimod var ni måneder henne og to centimeter åben.

- Jeg var i chok. Jeg havde fået så meget forskelligt at vide og havde jo gået til lægen, så jeg vidste slet ikke, hvad jeg skulle tænke. Jeg tænkte bare, at det ikke kunne passe, og om det nu var rigtigt, men det var det jo, siger Sofie.

Hun havde ikke haft nogen grund til at tro, hun var gravid, da hun i tiden op til var gået til lægen gentagne gange, hvor hun havde fået taget blodprøver. Hendes mave var flad, og hun havde taget en graviditetstest, der viste et negativt resultat. Desuden var hun på p-piller og havde oplevet den samme blødning, som hun plejede, så hun regnede bare med, at hun havde normale “menstruationer”.

https://imgix.femina.dk/2023-12-21/sofie.jpg
Sofie, da hun er otte måneder henne i graviditeten
Foto: Privat

Det er skrevet i gåsetegn, fordi kvinder, der er på p-piller ikke oplever ægte menstruationer, men derimod det, der kaldes for “bortfaldsblødning”, som kommer når, der holdes pause i p-pillerne. De forekommer på grund af et fald i koncentrationen af de kunstige hormoner. Selvom man oplever bortfaldsblødninger, kan man altså ikke være sikker på, at man ikke er gravid. Det skriver TV2 Østjylland, som Sofie tidligere har fortalt sin historie til, på baggrund af information på Sundhed.dk.

Og gravid var Sofie. Hun var endda i fødsel, og d. 31. december 2020 kl.04:33 fødte hun sin søn Albert, der kom til verden sund og rask.

https://imgix.femina.dk/2023-12-21/sofie-baby_0.jpg
Foto: Privat

Fra den ene dag til den anden var hun blevet mor og hendes kæreste Malte blevet far, og i stedet for at holde nytårsfest som planlagt hos Malte, tilbragte de nytårsaften på hospitalet.

- Det var svært at forlade sin lejlighed alene og så komme tilbage med et barn. Og så kom vi hjem til, at alle havde fejret nytår, hvorimod vi bare var et helt andet sted og stod med en baby, så det var en virkelig mærkelig oplevelse, siger Sofie.

Da de kom hjem fra hospitalet, flyttede Malte med det samme ind i Sofies lejlighed, og den lille familie prøvede at finde sig til rette i deres nye, uventede hverdag.

Heldigvis fik parret virkelig god hjælp fra deres familier, men det var en udfordring i den første tid.

- Det var meget svært at gå fra at have fire jobs og være i gang med alt muligt til at gå derhjemme og passe et barn, man ikke havde ønsket sig at få. I dag ville vi slet ikke være Albert foruden, han er vores et og alt, men når man lige står midt i det og får kastet et barn i armene fra den ene dag til den anden, så er det lidt svært, siger Sofie.

I dag, tre år senere, har Sofie og hendes kæreste Malte fundet sig godt til rette i deres nye liv, endda så godt, at Sofie er gravid igen, denne gang planlagt, og til april får Albert en lillebror.

- Jeg synes, at det går lidt langsomt denne gang. Sidst fandt vi jo ud af, at vi skulle have en baby på seks timer, og denne her gang har vi ni måneder til at gå og vente og købe ting, så det er en lidt anden proces, siger Sofie og smågriner.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også