brevkasse
Brevkasse

Min nabo kalder min datter for prinsesse. Kan jeg bede ham lade være?

7. juni 2024
af redaktionen
Illustration: Thit Thyrring
feminas skribenter svarer hver uge på ét brevkasse-dilemma om alt fra parforhold og dating til venskabsjalousi og familiefejder. Hvert udvalgt dilemma får to svar. Vi lover at svare kærligt og ærligt!

Kære brevkasse

Min nabo kalder min datter prinsesse.. og jeg er ved at eksplodere.

Jeg har altid hadet, virkelig HADET, når folk omtalte deres piger som prinsesser. I min verden er det ikke særlig positivt at være prinsesse. Det er mest af alt en, der er til pynt, og som i øvrigt ikke har gjort det fjerneste for at fortjene sin titel. Hun er bare blevet født.

Nu er min nabo så begyndt - i bedste mening er jeg sikker på - at spørge, hvordan det går med "prinsessen". Han henvender sig også direkte til hende med udfald som: Nå, der er den lille prinsesse jo.

Skal jeg bare tie stille og lade som ingenting? Eller kan jeg tillade mig at bede ham kalde hende noget andet - fx hendes navn?

Kh den irritable republikaner

Send os dit dilemma

Skriv dit "Kære brevkasse"-dilemma til brevkassen@femina.dk eller i vores DM på Instagram @feminadk

Svar 1

Kære irritable republikaner

Jeg kan sagtens forstå din irritation, og man kan mærke, at den sidder dybt i dig. Jeg bryder mig heller ikke om at sætte et mærkat på andre, og især ikke børn, der ikke kan sige fra på samme måde. Så der er ingen tvivl om, at jeg synes det er forkert, at din nabo kalder din datter for prinsesse.

Men når det er sagt, tror jeg ikke, at det er en kamp, jeg ville orke at tage, når det "bare" drejer sig om en nabo, og fordi at han helt sikkert siger det i bedste mening.

Havde det været et familiemedlem eller ven, havde jeg nok nævnt det på en humoristisk måde, men med en nabo ville jeg lade den sive.

Og så ville jeg i stedet bruge situationen som anledning til at snakke med min datter om det, og tale om hvad en prinsesse er, om hun selv synes, hun ligner en prinsesse - og hvad hun selv tænker om at blive kaldt en prinsesse? Det kan der garanteret komme en god og indsigtsfuld snak ud af.

Hilsen Emilie Bech Zerlang

Digital redaktør og mor til to under fem år. Elsker alle film og serier, der rimer på romantik eller forbrydelser og elsker at se mine yndlings igen og igen. 'Nikolaj og Julie' og 'Rejseholdet' ser jeg mindst én gang om året. Jeg misunder folk, der glæder sig til at løbe en tur og drømmer om at blive en af dem en dag.

Svar 2

Kære irritable republikaner

Jeg kan virkelig godt forstå, at du er ved at eksplodere. Jeg ville selv have det på samme måde.

Det lyder som om, du ikke vil trives særlig godt med at tie stille og lade som ingenting, så derfor synes jeg, du skal bede din velmenende nabo om at kalde din datter for hendes navn. Det har hun jo også fået, så man netop kan kalde hende for det, så på den måde er det jo ikke det mest vanvittige, du kunne bede din nabo om.

Det kan godt være, du ikke skal give ham det helt store oplæg om kønsstereotyp opdragelse og undlade at fortælle ham, hvor vigtigt det er, at piger ikke kun bliver anset som søde, pleasende og nuttede. Du kan jo bare nøjes med at sige, at du foretrækker, at folk generelt kalder hende ved navn.

Og så skal du nok forberede dig på, at du kommer til at skabe lidt dårlig stemning, men det er der tidligere kommet mange gode ting ud af – for eksempel hele MeToo-bølgen, og mindre har jo også ret. Som for eksempel at stå op for, at din datter ikke skal reduceres til en pyntedukke.

Held og lykke.

Hilsen Katrine Rosenbæk

Nyhedsredaktør, der drømmer om lidt mindre breaking generelt. Lykkelig over, at danske tomater endelig igen er i sæson, og at Tour de France snart begynder.

Læs også