Anna_Mejlhede
Brevkasse

Jeg vil gerne betale for min veninde på vores fælles ferie. Men hun er for stolt til at sige ja til mit tilbud

3. maj 2024
Frida Olsen
"Hun havde alligevel ikke lyst, sagde hun, men jeg fik ud af hende, at hun ikke rigtigt har råd." Læs denne uges brev til Anna Mejlhede.

Kære Anna

Min veninde og jeg havde planlagt at rejse på sommerferie sammen i år. Vi har været veninder i 15 år, men først da min veninde blev alene sidste år, aftalte vi at tage til Kos sammen til sommer.

Forleden ringede jeg, for nu var det på høje tid at få bestilt vores rejser, og så trak hun sig.

Hun havde alligevel ikke lyst, sagde hun, men jeg fik ud af hende, at hun ikke rigtigt har råd.

Jeg blev meget skuffet og efter at have tænkt mig om, har jeg tilbudt hende at betale hendes rejse. Selv om jeg ikke er velhavende, har jeg råd til det.

Nu er problemet bare, at min veninde er for stolt til at sige ja til mit tilbud, hun føler det ydmygende, siger hun. Har du nogle gode råd til, hvordan jeg får hende på andre tanker, eller må jeg simpelthen respektere hendes stolthed?

Med venlig hilsen Louise

Kære Louise

Kan det tænkes, at det her handler mindre om stolthed og mere om, at præmissen for jeres rejse forskyder sig fuldstændig, hvis du pludselig overtager alle udgifter?

Dengang du og din veninde aftalte at tage på ferie sammen, var det jo meningen, at hver betalte for sin del. Det er sin sag at takke ja til så flot en gave, som en rejse er, når udgangspunktet var et helt andet.

Selv om det bestemt ikke lyder, som om du forventer mere end en skøn tur med din veninde, så kan din ”betaling af gildet” ligge og knurre under overfladen. For hvordan bliver det så under ferien?

Hvad nu, hvis din veninde køber en lille ting med sig hjem fra Kos? Ser du så skævt til det, når nu hun ikke havde penge til at betale for sin egen rejse? Det er ikke rart at stå i økonomisk gæld til nogen. Heller ikke sine venner.

Din veninde sagde ja til selve ideen om en ferie sammen med dig, så måske er det ikke så vigtigt, hvor I tager hen?

Hvad med at konvertere ugen på Kos til en ferieform, der er knap så dyr? En togrejse til Hamborg, en uge i sommerhus, cykelferie på Bornholm – ja, hvad som helst, der er indenfor rækkevidde af din venindes budget.

Hvis det er, kan du jo invitere hende på middag et lækkert sted eller opgradere fra vandrehjem til hotelværelse. Det vigtigste er blot, at præmissen fra begyndelsen er helt tydelig, så balancen imellem jer ikke forskydes af misforståelser, følelsen af mindreværd og dårlig samvittighed.

Kærlig hilsen Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også