Anna_Mejlhede
Brevkasse

Hver gang, jeg fortæller om noget svært reagerer min veninde, så jeg er lige ved at skrige

12. april 2024
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Hver gang en af os andre fortæller om noget, der er svært i vores liv, er hun der straks med et eller andet positivt fra sit eget liv." Læs denne uges brev til Anna Mejlhede.

Hej Anna

Nu har jeg endnu engang været sammen med en lille gruppe søde veninder, som jeg mødes med fire-fem gange om året. Her går snakken livligt om stort og småt, fra vi kommer til, vi går.

Men kors, hvor er jeg træt af en af veninderne. For det slår aldrig fejl.

Hver gang en af os andre fortæller om noget, der er svært i vores liv, er hun der straks med et eller andet positivt fra sit eget liv.

Jeg er lige ved at skrige efterhånden: ”Hvorfor tror du, det trøster mig, når jeg har det superskidt, at høre om, hvor fantastisk godt det går dig?”

Jeg ved ikke, om hun ikke kan holde det virkelige livs tunge sider ud, eller om hun bare synes, hun må peppe stemningen lidt op.

Jeg kan ikke tro, at hun er fuldstændig uden empati. Men jeg har ikke stillet hende dét spørgsmål. Jeg synes, det er svært. Hvordan tackler man den slags veninde?

Mange hilsner fra Sus

Kære Sus

På en måde tror jeg, at jeres veninde har den opfattelse, at hun bare bidrager konstruktivt til jeres samtale.

Vi har nok alle sammen en tendens til at reflektere over det, andre siger, ved at tale om os selv. Det er ikke engang altid, vi lægger mærke til det. Men at spejle andres ulykkelighed i en solstrålehistorie fra sit eget liv, lyder godt nok en kende tonedøvt.

Egentlig synes jeg, at den slags veninder tackles bedst med noget, jeg vil kalde for ”mild opdragelse”. Gør hende opmærksom på, hvordan det føles at få endevendt sit livs smertefulde kroge i tryllestøvet fra hendes eget liv.

Sig måske noget i retning af: ”Du mener det sikkert godt, men er du klar over, hvor lidt det trøster, når du hver eneste gang en af os fortæller om noget, der gør ondt, kommer det i møde med alt det i dit eget liv, der er helt fantastisk?”

Andres kække succeshistorier lyser sjældent op der, hvor man selv sidder i mørke. At de tværtimod ofte virker lige omvendt, skal man af og til skramle lidt med stolene for at gøre opmærksom på.

Kærlig hilsen Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også