https://imgix.femina.dk/2021-03-11/renee-6_1_0.png
Brev til Renée

Brev til Renée: Jeg frygter, min mand bliver voldelig, hvis jeg forlader ham

10. februar 2021
af Renée Toft Simonsen
Foto: Runolfur Gudbjørnsson
"Han ved, jeg ikke føler det samme for ham længere, men at jeg elsker ham." Læs denne uges brev til Renée.

Kære Renée,

Jeg skriver til dig, fordi jeg føler mig fanget i mit ægteskab. Jeg har været sammen med min mand i ni år, og vi har været gift i 14 måneder.

Jeg har gennemgået en kæmpe rejse de sidste to år, hvor jeg har været igennem et vægttabsforløb med en fedmeoperation, hvor jeg har tabt mig omkring 70 kg.

Det har sat sine spor i min krop og min personlighed.

I dag har jeg travlt med mine venner og familie, og min mand kan ikke følge med mig længere, men han gør sit bedste.

Mine interesser har ændret sig, og jeg har fået ny energi, der gør, at jeg gerne vil opleve verden og alt, hvad jeg før ikke har turdet på grund af dårligt selvværd.

Jeg møder en masse nye og spændende mennesker. Jeg lærer mig selv at kende på ny og er blevet et gladere menneske – når jeg ikke lige er sammen med min mand.

Jeg har det sidste halve år arbejdet med mig selv for at komme til at lære mig selv at kende, og i den tid har jeg mistet følelserne for min mand.

Jeg kan ikke udstå at være sammen med ham. Jeg magter ikke, at han rører ved mig, og vores sex er blevet dårligt.

Mit store problem er, at jeg ikke tør forlade ham. Jeg er bange for, hvordan han reagerer – om han bliver voldelig.

Han ved, jeg ikke føler det samme for ham længere, men at jeg elsker ham.

Jeg har ondt i kroppen, hjertet og hjernen. Jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op.

Kærlig hilsen,
Den fortvivlede kvinde

Kære fortvivlede kvinde,

Jeg hæfter mig ved sætningen i dit brev, som lyder: ”Jeg er bange for, hvordan han vil reagere – om han bliver voldelig.”

Hvorfor er du bange for det? Jeg mener: Hvis jeg skulle skilles, ville jeg også være bange for alle mulige reaktioner, men jeg ville ikke være bange for, om min mand skulle blive voldelig, fordi det har han aldrig været.

Jeg tror, at når du skriver sådan, er det, fordi du har erfaring med, at din mand kan blive voldelig?

Måske er det lang tid siden, det var sådan, måske har det altid været sådan, men uanset hvad, så er det sådan, at hvis du vil ud af dit ægteskab, er du bange for, at der er en risiko for vold.

Selv om du har den frygt, er det stadig et fuldstændig vidunderligt brev, du skriver til mig.

Du er så meget på vej. Du er på vej ud i livet, og du er på vej ud af dit ægteskab.

Det er i hvert fald det, jeg læser. Du har de seneste to år fundet en enorm styrke inde i dig selv. Du er gået i gang med at udvikle dig, har tabt dig et sindssygt antal kilo og fået en ny krop, og du stopper ikke der.

Du vil mere. Du løber stærkt og har så meget energi, at ingen rigtig kan følge med.

Du ønsker at komme ud og opleve verden og de mennesker, der befolker den, alt det, du ikke har turdet gøre før på grund af dårligt selvværd. Jamen det er jo herligt!

Tænk, alt det er sket med dig de seneste par år. Jeg fik næsten energi af at læse dit brev.

Der er ting, der holder dig tilbage, bl.a. dit ægteskab og din mand. Selv om du ikke har lyst til ham seksuelt, så elsker du ham stadig.

Men du bryder dig ikke om at være sammen med ham mere, og den følelse, tror jeg, du skal lytte til.

For den er ikke ny. Måske har din bekymring for vold været med til at holde dig tilbage i alle årene?

Sådan er det bare ikke mere. Du har fået styrken, viljen og lysten, og du vil noget andet med dig selv og dit liv.

Til det vil jeg sige: Søde, kloge, stærke dig, du har ret til at ville noget andet, ret til at blive skilt, ret til at sige fra over for det, du ikke bryder dig om.

Du bestemmer selv over dit liv og din krop, og hvis du kan mærke, at det, du vil og skal, er at blive skilt, så er det det, du skal gøre.

Hvis du skulle beslutte dig for at blive skilt og er bange for vold i den forbindelse, så skal du vide, at der er hjælp at hente.

Jeg vil foreslå dig at begynde med at ringe til Landsforeningen for voldsramte kvinder og høre, hvordan du kan få hjælp til at blive skilt, når der er risiko for vold.

Sig ikke noget til din mand, før du har talt med en rådgiver, der ved noget om risiko for vold, og hvad man kan gøre for at beskytte sig selv.

Der findes mange tilbud til voldsramte kvinder, bl.a. krisecentre, hvor man kan bo midlertidigt.

Du opfatter måske ikke dig selv som voldsramt, men at det er vold, du er bange for i tilfælde af, at du vil skilles, fortæller alligevel, at det måske er hos den slags fagfolk, du skal søge rådgivning?

Du skal selvfølgelig ikke blive i dit ægteskab, fordi du er bange for, at din mand skal blive voldelig. Du har krav på hjælp til at agere frit i dit eget liv.

Du har fundet en ny vilje og en ny styrke – måske skal dette bruges til at blive skilt, uden at det får voldelige konsekvenser?

Kærlig hilsen,
Renée

SKRIV TIL RENÉE

Cand.psych. Renée Toft Simonsen giver hver uge gode råd og kærlige indspark til læserne. Du kan spørge om alt, hvad der hører kvindelivet til. Send en e-mail til renee@femina.dk.

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte i de breve, der bringes i bladet. Da Renée modtager mange breve, kan der gå et stykke tid, før du modtager svar. Kun de breve, der bringes i bladet, får svar.

Læs også