Anna_Mejlhede_brevkasse
Annas brevkasse

Min veninde har kaldt mig umoralsk og fej overfor ”en medsøster”

29. september 2023
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Generelt er jeg ret ligeglad med, hvad folk mener og synes. Men da ordene kom fra min meget gode veninde, ramte de mig" Læs denne uges brev til Anna Mejlhede.

Kære Anna

Jeg har igennem to et halvt år haft en fast elsker. Jeg er single, han er gift.

Vi mødtes på en bar til en julefrokost, hvor han var af sted med sit firma, og vi havde dét, jeg troede, ville være en engangsaffære. Men vi kunne ikke slippe hinanden og har fortsat vores forhold i hemmelighed.

Han har aldrig forsøgt at bilde mig ind, at han vil forlade kone og børn. Og det er fint med mig.

Jeg kan lide det liv, jeg har uden ham. Forleden sagde min gode veninde pludselig, at hun synes, jeg er umoralsk og fej overfor ”en medsøster”, og at jeg burde stoppe forholdet og se mig om efter en ”ærlig mand med ordentlige værdier”.

Generelt er jeg ret ligeglad med, hvad folk mener og synes. Men da ordene kom fra min meget gode veninde, ramte de mig sådan, at jeg ligger og spekulerer om natten, om jeg egentlig er et umoralsk menneske og burde ”stoppe den leg”, jeg har gang i, som hun udtrykte det.

Jeg har brug for dine tanker om det her, Anna.

Kærlig hilsen

Kamilla

Kære Kamilla

Det er meget nemt at trække det røde ”moralkort” og formane derudad, når man ikke selv står i følelser til halsen.

Men ved at trække netop dét frasiger din veninde sig også besværet med at forholde sig nuanceret til det, du betror hende. For hvem har egentlig ansvaret overfor hvem her?

Der findes mange måder at være i et parforhold på. Dog må grundlaget altid være, at man behandler hinanden med respekt, omhu og kærlighed.

Hvis nogen opfører sig fejt overfor din elskers kone, må det være hendes mand. Ikke dig. Jeg ved udmærket godt, at mange har snublende let ved at skyde skylden på ”den anden kvinde”. Forestillingen om denne farlige singlekvinde, der bryder andre menneskers ægteskab op for egen forlystelses skyld, hører nemlig ikke fortiden til.

Af og til kan dette ræsonnement ligefrem få helt gammeltestamentlige dimensioner …Optimalt bliver det aldrig at indlede et kærlighedsforhold til en, som allerede er i et andet. Nogen forbrydelse er det dog næppe.

I stedet for at gruble over hvilket ansvar, du har i forhold til din elskers kone så overvej nøje, hvilket ansvar du har over for dig selv og din egen integritet. Er denne mand dine følelser og dine spekulationer værd? Og hvad drømmer du om på længere sigt, hvad kærester angår. Vil du på et tidspunkt gerne møde et menneske, du kan dele flere aspekter af livet med?

Din veninde taler ud fra sit eget liv og sine egne synspunkter. I hendes øjne er det falskt at trives med en elsker, som lever størstedelen af sit liv et helt andet sted end sammen med dig.

Selv om du holder meget af hende og stoler på hendes dømmekraft så tænk over, hvorfor den ligefrem sætter din egen til debat. Deler du din venindes tanker om, hvad en mand med ordentlige værdier er for en?

Når vi dømmer andre, bremser det tanken. For dér hvor dommen går ind, går reflektionen nemlig ud. Når vi har besluttet os for, hvad vi mener om en sag, ja, så er der ganske enkelt ikke længere noget at tale om eller tænke videre over.

Måske skal du insistere på, at din veninde orker besværet med at lytte til, hvilke tanker du selv gør dig om det her?

Kærlig hilsen

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også