Anna_Mejlhede_brevkasse
Annas brevkasse

Brev til Anna Mejlhede: Min kæreste gør mig utryg

10. maj 2023
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Han er det dejligste menneske, når vi to er sammen. Men når vi er sammen med andre mennesker, og der kommer spiritus ind i billedet, ændrer han karakter." Læs denne uges brev til Anna Mejlhede.

Kære Anna

Tak for dine altid gode råd, som jeg læser hver uge. Jeg skriver, fordi jeg har nogle bekymringer angående min kæreste.

Vi har kendt hinanden i to år, og vi bor også sammen, og jeg elsker ham. Jeg er 52, og han er 54, og vi havde begge kærester, da vi mødtes tilfældigt til en reception og snakkede så godt sammen, at vi aftalte at ses igen, hvilket førte til, at vi er, hvor vi er nu.

Vi er blevet godt accepteret i hinandens kredse, alt er sådan set godt. Men jeg har opdaget en side ved min kæreste, som gør mig utryg.

Han er det dejligste menneske, når vi to er sammen. Men når vi er sammen med andre mennesker, og der kommer spiritus ind i billedet, ændrer han karakter.

Han er festlig og sjov langt hen ad vejen, men uden varsel hidser han sig pludselig op over ingenting.

Typisk sker det i en almindelig diskussion, som man kan have til et selskab, hvor min kæreste med ét farer hårdt frem. Når jeg forsøger at dysse ham ned eller trække ham væk, ignorerer han mig bare eller skubber mig fra sig.

Han kommer aldrig op at slås dog, og han slår heller ikke mig. Men gang på gang har vi forladt middage, hvor han er blevet for vred og råbende.

Han er altid ked af det næste dag og undskylder, men det sker bare igen, og det gør mig så utryg, at jeg aldrig rigtigt glæder mig mere, når vi skal til et eller andet sammen.

Men vi kan da heller ikke leve et liv, hvor vi ikke ser andre end os selv, kan vi? Hvad synes du, jeg skal gøre? Gå, selv om jeg elsker ham?

Kærlig hilsen

Anne

Kære Anne

Nogen siger, at hvor alkohol går ind, siver fornuften ud. Jeg er nu ikke sikker på, at det nødvendigvis altid er sandt.

Men at alkohol sløver det filter, der hjælper os med at være socialt kapable, reflekterende og omgængelige, kan der bestemt være noget om.

I nogle kulturer bruges alkohol som en slags smutvej til at få et glimt af de dybere lag i mennesker. Dem, som i ædru tilstand er lettere at holde ”indenfor skiven.” For hvilken udgave af én selv dukker mon op, når alkoholen påvirker os?

Det bekymrer mig, at din kæreste ændrer personlighed i så voldsom en grad, som du her fortæller. Du skal jo være tryg ved det menneske, du deler liv og hverdag med. At han er sød og kærlig på tomandshånd, er godt. Men er det tilstrækkeligt?

At forlade et menneske, man elsker, er vanvittigt svært. Men det kan være nødvendigt for selv at kunne leve.

I stedet for at undskylde, når han igen er blevet ædru, tror jeg, at I to skal tale om, hvad der monstro kan ligge bag hans aggressive fremfærd, så snart han får et par genstande i blodet. Måske kan din kæreste bare ikke tåle alkohol. Men vil han være i stand til at acceptere det – og derefter lægge den helt på hylden?

Kærlighed er ikke det eneste, der skal være rigeligt af i et parforhold. Tryghed, tillid og gensidig respekt er lige så vigtige ingredienser. Selv om man skulle tro, at kærligheden ganske af sig selv hiver alt det med sig ind i et samliv, er det ikke altid tilfældet.

Jeg tror, at din kæreste bliver nødt til at træffe et valg nu. For handler han ikke på de forandringer, et indtag af alkohol gør ved ham, mister han muligheden for et liv sammen med dig.

At forlade et menneske, man elsker, er vanvittigt svært. Men det kan være nødvendigt for selv at kunne leve.

Kærlig hilsen

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også