https://imgix.femina.dk/media/article/anna_mejlhede_3_4.png
Annas brevkasse

Kommentar til Anna Mejlhede: At vande blomster kan være uoverskueligt

2. september 2020
af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Når stressen er slem, er bare det at få børstet sine tænder en bedrift". Læs kommentaren til Anna Mejlhede her.

Hej Anna,

I SØNDAG nr. 28 er TS ”møgirriteret” over, at hendes stressramte nabo ikke vil vande hendes blomster, selv om TS har fodret hendes kat.

Jeg er nødt til at reagere, for jeg har selv lidt af stress i flere år og haft flere sygeperioder. Når stressen er slem, er bare det at få børstet sine tænder en bedrift, så tanken om at skulle tage tøj og sko på for at låse sig ind hos TS og kunne overskue, hvor planterne står, hvor mange der er, og hvor meget vand de skal have – det er sgu et stort projekt. Og forståeligt nok ganske uoverskueligt for naboen!

Hvis man ikke selv har prøvet stress – og jeg mener ÆGTE stress, ikke bare travlhed – kan man ikke sætte sig ind i, hvor belastende det er. Men til både dig, Anna, og til TS vil jeg sige: Det er ikke af mangel på hjælpsomhed. Det kan være for at overleve mentalt, at naboen siger nej! Og det er slet ikke fair at blive sur på hende!

Mange hilsner,

KB

Kære KB,

Tak for din vigtige og konstruktive kommentar. Jeg giver dig fuldstændig ret i, at svær og behandlingskrævende stress slår bunden ud af et menneske, så selv små ting kan blive uoverskuelige – også at vande planter for en nabo.

Det, jeg selv ved om stress, er, at det er vigtigt at ændre på de forhold, der belaster en. Handler det f.eks. om jobbet, skal der fokuseres på, hvordan der kan ske afgørende ændringer der, men ikke nødvendigvis, at man helt holder op med at arbejde. Man bliver nemlig ikke nødvendigvis mere rask af slet intet at foretage sig.

LÆS OGSÅ: Brev til Anna Mejlhede: Min svigerfamilie blandet sig alt

Det skal blot være de rigtige ting. En del stressramte får det bedre af at lave noget konkret og overskueligt – gå i naturen, luge haven, nippe blomsterne eller strikke.

Som du selv er inde på, så har travlhed og stress som udgangspunkt ikke noget med hinanden at gøre. Det handler nok nærmere om uoverskuelighed, manglende frihed til at planlægge og styre opgaver selv eller fornemmelsen af, at det, man laver, slet ikke giver mening.

LÆS OGSÅ: Brev til Anna Mejlhede: Skal vi tage hensyn til hans familie?

Hvorvidt den grad af stress, naboen til TS har lidt af, gør hende ude af stand til at overskue plantevanding, kan jeg ikke vurdere. Men under alle omstændigheder bliver vi nødt til at acceptere og respektere, når mennesker siger nej til at hjælpe. Også selv om vi kan finde det urimeligt.

Kærlig hilsen,

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede. Mailen er den samme som hidtil: nikoline@soendag.dk.

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også