Brev til Nikoline Werdelin: Min mor gør forskel på mine døtre
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: Min mor gør forskel på mine døtre

15. maj 2018
tekst og illustration af Nikoline Werdelin
Denne læser mangler et råd til, hvordan hun skal tackle, at hendes mor gør stor forskel på sine børnebørn. Hvad handler det egentlig om? Læs, hvad Nikoline Werdelin svarer her.

Hej Nikoline Werdelin

Jeg har et lidt dumt problem, som jeg gerne vil høre din mening om. Jeg føler, at min mor foretrækker min ældste datter frem for den yngste. Den ældste har ellers været en vanskelig teenager, der var en udfordring for hele familien. Hun blev blandt andet smidt ud af sin efterskole. Der var min mor en stor hjælp og en af de eneste, der kunne nå ind til min nu 22-årige datter, som heldigvis har det godt i dag.

Min yngste datter, der er 17 år, har altid været en nem pige, der passede sin skole og havde gode veninder. Hun er dog også meget viljestærk og siger sin mening ligeud, og det er måske det, der ikke huer min mor. Hun bryder sig ikke om at blive sagt imod. Trods min ældstes oprørskhed har hun altid behandlet sin mormor med respekt.

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Jeg tør ikke overlade mit barn til min mor

Forskelsbehandlingen er så tydelig, at det næsten er pinligt. Min mor afviser konstant den yngstes meninger, mens hun lyser op, når den store siger noget. Hun spørger også altid interesseret til den ældste, mens den yngste ikke får nogen opmærksomhed. Alligevel er jeg lidt i tvivl om, hvorvidt jeg ser spøgelser, for jeg ved godt, at den yngste kan have provokerende holdninger. Tror du, jeg har ret? Og hvad skal jeg gøre? Den yngste lader ikke til at være påvirket af forskelsbehandlingen.

Mvh. JK

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Min storesøster koster rundt med hele familien

Kære JK

Jeg tror, jeg ville snakke lidt med min mor. Ikke for at bebrejde hende noget, men af nysgerrighed. Du kunne fortælle hende, hvad du har observeret, og spørge, om hun kan genkende det. Det kunne være interessant for dig at vide, om den forskelsbehandling, du oplever, er ubevidst eller en del af en plan. Om unge er oprørske, vanskelige ­eller bare har deres egne meninger, er ­familien et af de steder, hvor de skal have lov at afprøve deres holdninger. Men hvis du og din mand er lyttende og rummelige og giver begge børn opmærksomhed, tror jeg ikke, en kantet bedstemor med præferencer gør den store forskel.

Måske din mors adfærd er sværest for dig. Jeg tænker på, om der altid har været én side af dig, din mor har accepteret – og én, hun helst er fri for. Måske dine døtre repræsenterer hendes ja og nej-side? Det er jo en kendt måde at holde andre mennesker i skak på – at sikre sig, at de aldrig føler sig helt trygge, og fordele ros med den ene hånd og ris med den anden. Måske din mor stadig har brug for at holde dig i skak og intuitivt har fundet denne smarte måde!

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Min mor er bitter og negativ

Held og lykke med samtalen. Mon ikke, du og din mor kan opdage noget spændende? Og det er godt, du holder dine døtre udenfor – jeg tror egentlig ikke, det handler om dem.

Mange hilsener, Nikoline

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Hvordan får jeg sagt, at jeg ikke vil sommerhus med en fremmed?

Vil du skrive til Nikoline Werdelin?

Skriv til SØNDAG, Postboks 420,
0900 København C, og mærk kuverten
»Nikoline Werdelin«. Eller send en email til nikoline@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også