Brev til Nikoline Werdelin: Har min gamle mor fået anoreksi?
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: Har min gamle mor fået anoreksi?

22. april 2020
tekst og
illustration: Nikoline Werdelin
"I den senere tid er hun begyndt at stikke til maden, og hun snakker om, at hun har fået mave. Jeg kan overhovedet ikke se forskel – for mig er hun stadig en velholdt 87-årig. Det fortæller jeg hende tit, men det er, som om hun ikke tror på mig eller ikke kan/vil høre det." Læs ugens brev til Nikoline Werdelin her.

Kære Nikoline,

Jeg er datter til en dejlig, mentalt frisk mor på 87. Min far døde for godt et år siden, og hun savner selvfølgelig sin livsledsager – han døde kort før deres diamantbryllup. Selv om min mor virker afklaret og hele tiden prøver at se på de lyse sider, er jeg blevet nervøs for hende. Hun har altid holdt sig godt, klædt sig pænt og spist fornuftigt, og hun går til gymnastik en gang om ugen. Men kroppen er selvfølgelig præget af hendes alder.
I hendes pure ungdom var der et par år, hvor hun var overvægtig – men hun smed alle de overflødige kilo igen og har altid holdt vægten siden. Men i den senere tid er hun begyndt at stikke til maden, og hun snakker om, at hun har fået mave. Jeg kan overhovedet ikke se forskel – for mig er hun stadig en velholdt 87-årig. Det fortæller jeg hende tit, men det er, som om hun ikke tror på mig eller ikke kan/vil høre det. Hun er ikke undervægtig, og jeg holder øje med hende. Men jeg spekulerer på, om ældre mennesker også kan udvikle anoreksi? Og hvis de kan, og det er det, der er i vejen – hvordan griber jeg det så an? Kærligst datteren LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Tyngdekraften trækker i mig

Kære Datteren,

Anoreksi er en kompliceret psykisk sygdom og hører af gode grunde under psykiatrien, så jeg vil nødig gå ind i spørgsmålet om diagnose. Umiddelbart vil jeg tro, at vi alle kan debutere med psykisk sygdom, når vi bliver ældre.
Med hensyn til at være slank oppe i årene kender jeg en ældre dame, der har alzheimers, men stadig er velfungerende og klarer sig rigtig godt. Men hun orker jo ikke lave varm mad og har også tabt sig. Hendes familie fortæller, at hun er virkelig godt tilfreds med dette. Hun har også fortalt sin læge, der har opmuntret hende til at spise mere, at hun agter at holde denne nye slanke linje! Jeg vil tro, at det er følelsen af kontrol, der føles godt for disse ældre damer – og måske de også er påvirkede af de mange tykke ældre, de kan se omkring sig. Halvdelen af den danske befolkning er overvægtig, og med alderen støder andre sygdomme og ledproblemer til og hæmmer bevægeligheden. Hvis man er gammel og lidt skrøbelig, kan jeg godt forstå, at man kan bide sig fast i den tanke, at det skal jeg undgå. Med det resultat at man bliver for tynd. Varme hilsner Nikoline LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: "Mit ønske om et barn mere er så stort, at jeg overvejer at forlade ham"
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også