Anna_Mejlhede_brevkasse
Annas brevkasse

Brev til Anna Mejlhede: Min mor frygter hele tiden, at hun er syg

27. februar 2023
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Stod det til hende, ville hun gerne tjekkes af lægen hvert andet øjeblik, da de sygdomme, hun tror, hun har, fylder meget hos hende." Læs denne uges brev til Anna Mejlhede.

Hej Anna

Min mor frygter hele tiden, at hun er syg. Så tror hun, at hun har corona, så har hun en underlig knop på armen, så har hun svært ved at trække vejret, så trækker det i højre side af hovedet osv.

Hun er også 81 år, så hun er jo i en alder, hvor mange bliver syge. Hun er ikke så god til bens, og det betyder, at skal hun til lægen, skal jeg tage med.

Stod det til hende, ville hun gerne tjekkes af lægen hvert andet øjeblik, da de sygdomme, hun tror, hun har, fylder meget hos hende.

Jeg har sagt til hende, at jeg simpelthen ikke kan nå til lægen så mange gange i dagligdagen, som hun ønsker, hvis mit liv ellers skal hænge sammen.

Derfor går vi kun en gang imellem til lægen.

Når vi så er der, er der ikke noget galt, i hvert fald ikke det, hun tror. Min mor klager over min tilgang til hendes sygdomsbekymringer, hun mener, at jeg ikke tager hende alvorligt. Måske har hun lidt ret. Jeg ved godt, at hun har en alder, hvor der rent faktisk kan være noget galt, så derfor har jeg det delvist dårligt over, at jeg ikke reagerer mere på hendes symptomer.

Samtidig tænker jeg, at mange af hendes symptomer er noget, hun skaber oppe i sit eget hoved. Hvordan kan vi løse denne knude?

K.N.

Kære K.N.

Ofte er det sådan, at hvor tomheden slår dørene ind, glider angsten med. Den har desværre så forbasket nemt ved at udfylde al disponibel plads.

Derfor kan jeg ikke lade være med at spørge dig, hvordan din mors daglige liv i øvrigt ser ud.

Har hun venner og interesser? Ja, har hun i det hele taget andre end dig at tale med? Hvis ikke, så kunne du måske hjælpe hende med at finde ind i nogle fællesskaber, der giver mening for hende.

Det kunne være et godt alternativ til bare hele tiden at følge med hende til læge.

Tomheden findes i alle menneskers liv, men vi mærker den mindre, når vi er beskæftiget med noget, vi synes er vigtigt.

Angsten for at blive syg eller for at dø dulmes bedst ved, at vi fylder så meget liv og indhold i vores dage, som vi overhovedet kan stoppe i dem.

Husk din mor på, at hun stadig har noget vigtigt, hun skal. At livet og verden fortsat vil hende noget!

Kærlig hilsen

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også