Anna_Mejlhede_brevkasse
Annas Brevkasse

Brev til Anna Mejlhede: Sidste gang, jeg så tv med min søn, endte jeg med at slukke. Og så blev det mere akavet

2. januar 2023
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Når vi ser fjernsyn sammen, så er det ofte film og serier, hvor vi kan finde fælles interesse. Men her er der jo ofte sexscener, og det kan jeg mærke på ham, at han synes, er flovt." Læs denne uges brev til Anna Mejlhede.

Kære Anna

Min søn er 14 år nu (snart 15 år), og jeg kan godt mærke, at han er begyndt at interessere sig for det andet køn.

Når vi ser fjernsyn sammen, så er det ofte film og serier, hvor vi kan finde fælles interesse. Men her er der jo ofte sexscener, og det kan jeg mærke på ham, at han synes, er flovt. Og mig med.

Ja, sidste gang gik jeg faktisk over og slukkede for tv’et, og så blev det endnu mere akavet.

Jeg er skilt fra hans far, men jeg synes, at det er hans far, der bør have snakken med ham om, hvad sex er, at det er normalt at være usikker, når man kaster sig ud i det, og det ikke er som på film.

Jeg synes nemlig, at det er svært at tage den snak, ja både fordi det er svært at snakke om sex for mig, men måske især også, fordi vi er forskellige køn.

Men selv om jeg har rykket hans far, tror jeg ikke, at han har fået det gjort, hvis jeg kender ham ret. Og tanken om at det min søn kender til sex er fra romantiske sexscener i film og mere eller mindre problematisk porno fra internettet (for det ved jeg jo godt, at han ser), gør mig bekymret.

Jeg synes egentligt, at det vigtigste at lære om sex i hans alder, inden han slår sig løs, er at aflæse og respektere den andens grænser.

Når jeg tænker tilbage på min egen ungdom, synes jeg ikke, at den del af det var let, og jeg synes ofte, at drengene pressede for meget på.

Jeg håber sådan, at den næste generation af mænd bliver klogere, heriblandt min søn. Det er derfor, at jeg gerne vil have hans far til at snakke med ham, men der sker ikke rigtigt noget.

Skal jeg prøve at gøre det, selv om jeg frygter, at det kun bliver akavet og ikke så meget andet? I givet fald hvordan kunne jeg gøre det?

Venlige hilsner

en genert mor

Kære mor

Inden du slår dig selv alt for hårdt i hovedet, så hør her engang: Det ER svært og akavet for langt de fleste forældre og teenagere at tale om sex. Men fortvivl ikke. Der er hjælp at hente.

Blandt andet hos Sex og Samfund, hvor du på deres hjemmeside kan finde flere gode råd til, hvordan du griber det an.

På Feminas hjemmeside ligger der også en fin artikel med gode råd fra Lucy Vittrup, coach og forfatter inden for seksualitet og psykologi.

Et af hendes allervigtigste råd går ud på, at man som forælder skal begynde med at gøre sig klart, hvad sex og seksualitet betyder for en selv.

Når vi stiller os til rådighed for vores børns spørgsmål og nysgerrighed, farves samtalen nemlig i høj grad af, hvad vi selv udstråler.

Du behøver jo ikke begynde med bien og blomsten. I skolen er sex også på skoleskemaet.

Kan du begynde med at spørge ham, om de også har talt om krop og grænser – og ikke mindst internettets faldgruber hvad sex angår?

Ingen naturlov dikterer, at mænd taler bedst med sønner – og mødre med døtre, hvad sex angår.

Jeg tror i langt højere grad, det handler om, at vores teenager skal fornemme, at vi forstår, hvad de taler om. Og allervigtigst: At vi ikke dømmer dem.

Brug den tillid I har imellem jer, så din søn fornemmer, at du godt kan rumme, at han er ved at blive voksen.

Kærlig hilsen

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også