Anna Mejlhede
Annas brevkasse

Brev til Anna Mejlhede: Jeg gruer for vores rejse til Frankrig

8. november 2021
af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Jeg har nogle gange forsigtigt prøvet at nævne, at jeg har brug for lidt luft, men den fiser ikke rigtig ind." Læs denne uges brev til Anna.

Hej Anna

Jeg har en rigtig god veninde, som jeg holder meget af.

Vi er begge fraskilte og nyder at lave ting sammen, men jeg har dog brug for pauser, hvor jeg lige mærker mig selv, og jeg er i det hele taget mere introvert, end hun er.

Jeg tænker meget over tingene, inden jeg siger noget, mens hun er umiddelbar og festlig.

Og så er hun meget intens at være sammen med: Hun er meget ærlig om, hvad hun lige føler i en eller situation, og hun føler meget!

Jeg skal altid høre om forviklinger med kollegaer, hendes mor, eksmanden, eller hvad der lige går hende på p.t.

Og det har jeg det sådan set fint med, og jeg er glad for, at hun kan bruge min hjælp, så længe jeg kan trække mig og lade op.

Men nu skal vi på rejse sammen i 10 dage til Frankrig (vi har udskudt at rejse sammen mange gange på grund af corona).

Jeg har prøvet at rejse med hende før, og det er meget udmattende for mig, fordi hun snakker og føler nonstop.

Tilmed vil hun gerne bestemme, hvor vi skal hen.

Der skal helst ske noget, synes hun, hvor jeg er glad for at være et sted i længere tid og så udforske området – og læse bøger, jeg ellers ikke har tid til.

Jeg har nogle gange forsigtigt prøvet at nævne, at jeg har brug for lidt luft, men den fiser ikke rigtig ind.

Selv om vi er så forskellige, har jeg altså alligevel bestilt en rejse sammen med hende, fordi jeg rigtig godt kan lide hende, og vi har snakket om denne rejse i 100 år, men nu når vi snart skal til at tage af sted, gruer jeg for det.

Af sted må jeg jo, men hvordan kan jeg holde hende lidt på afstand uden at såre hende?

Kærligste hilsener

Fra den rejseglade

Kære rejseglade

Jeg synes, det er modigt af dig at planlægge hele 10 dages ferie sammen med din veninde. En ferie sammen af den længde vil sætte selv de bedste venskaber under pres.

Nu er rejsen jo planlagt, og medmindre der er noget at gøre i forhold til det, så kan jeg ikke se andet, end at du må forberede den godt.

Især skal I to afstemme jeres respektive forventninger – både til hvad ferien skal indeholde af oplevelser, og hvad I forventer af hinanden. Det er jo en fælles ferie, det her. Ikke 10 dages tvungen arbejdslejr!

Tag gode bøger med, som du kan søge helle i, når du trænger til en social pause, og vær ærlig over for dig selv og din veninde om dit behov for alenetid.

Dén er uomtvistelig nødvendig, hvis du skal afværge at få eksplosiv fis i kasketten og splintre det hele ad, inden I når til dag tre i det franske …

At få budskaber til ”at fise ind” hos andre handler i lige så høj grad om os selv. Hvordan præsenterer vi det, der ligger os på sinde? Siger vi det tydeligt nok?

Og gør vi det på en måde, så varmen imellem os stadig får plads?

Af og til kan vi falde i den grøft at tro, vores venner selv kan gætte sig frem til, hvordan vi har det, eller hvad vi egentlig mener. Men det kan de ikke.

Selv om du beskriver din veninde som indehaver af mange blandede kvaliteter, så tror jeg ikke, at hun er et ganske håbløst tilfælde.

I så fald var du vel ikke nære venner med hende? Og da slet ikke i en grad, så du igennem ”100 år” har planlagt denne ferie …

Kærlig hilsen

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk.

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også