https://imgix.femina.dk/media/article/anna_mejlhede_6.png
Annas brevkasse

Brev til Anna Mejlhede: Kan jeg springe fra ferien på grund af min højdeskræk?

27. august 2020
af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Jeg lider af højdeskræk og kan slet ikke holde tanken ud om, at jeg kommer til at sidde ud mod bjergskråningerne halvdelen af tiden!" Læs ugens brev til Anna.

Kære Anna,

Efter det lange corona-forår skal jeg og min kæreste, som jeg har kendt i et lille års tid, endelig på en sen sommerferie – vores første sammen. Og selv om verden nu er åbnet mere op, bestilte vi altså vores to ugers ferie, da Norge var det mest oplagte af de dengang tre mulige rejsemål.

Min kæreste tog sig af alt det praktiske i forbindelse med rejsen, og det er endt med, at vi skal køre op til en lille lejet hytte midt i Norge.

Det lyder jo rigtig dejligt. Men – jeg lider af højdeskræk! Og har derfor aldrig før kørt i bjerge. Det havde jeg selvfølgelig fortalt ham, men han forstår vist ikke, hvor stort et problem det er for mig, siden han alligevel har planlagt en tur, der kommer til at byde på en hel del bjergkørsel. Han beroliger mig med, at alle veje i Norge er så fine, og at han nok skal køre forsigtigt.

Men nu, hvor tiden nærmer sig, forestiller jeg mig alverdens skrækscenarier. Jeg kan slet ikke holde tanken ud om, at jeg kommer til at sidde ud mod bjergskråningerne halvdelen af tiden!

Da han begyndte at planlægge ferien, var jeg med på idéen, men det bliver jo ikke nogen afslappet rejse dertil og hjem.

Men jeg synes ikke, jeg kan springe fra – så hvad skal jeg gøre for at overleve? Bør jeg sige fra? Jeg vil nødigt miste ham, fordi jeg lider af højdeskræk!

Mvh,

Karina K.

Kære Karina K.

Ja, en ferie i Norge helt uden fjeldkørsel bliver nok umulig at gennemføre.

Jeg forstår godt, at det virker grænseoverskridende at skulle udsætte dig selv for højder, når du er bange for det. Højdeskræk er en af de mest udbredte former for fobier, men den kan behandles via kognitiv terapi – eksempelvis som et kort kursus – eller du kan prøve hypnose, som lader til at virke effektivt på nogle.

Det er både ulykkeligt og ærgerligt, når en fobi sætter begrænsninger for, hvad vi kan. Og jeg synes, det vil være så synd for dig, hvis ikke du tør tage med din kæreste op til hytten i Norge. Jeg kan nu ikke forestille mig, at din kæreste tager så let på kærligheden til dig, at din højdeskræk ligefrem skulle skræmme ham væk.

LÆS OGSÅ: Brev til Anna Mejlhede: Jeg er angst for mørket.

Jeg har forhørt mig lidt omkring hos danskere, der jævnligt kører i de norske fjelde, og jeg vil give din kæreste ret i at de norske veje – også på fjeldet – er sikre og gode. De er ikke som i Alperne hugget ind i klippesiderne og smalle, så man knap kan passere hinanden.

Det lyder, som om din kæreste er en god og hensynsfuld bilist, så forklar ham, at din højdeskræk ikke bare er overfladisk, men virkelig kræver hans fulde assistance og hensyntagen. Lav nogle klare aftaler med din kæreste om kørslen. Skal der være ekstra pauser? Vetoret fra din side, hvis dele af ruten KAN lægges, hvor der måske er knap så stejlt, også selv om den er længere?

LÆS OGSÅ: Brev til Anna Mejlhede: Hvordan slipper jeg min angt for sygdom

En tur op i de norske fjelde er en af de smukkeste naturoplevelser, du kan forestille dig. Både den og ferien sammen med din kæreste, tror jeg, bliver så godt og dejligt for dig. Det håber jeg ikke, højdeskrækken ender med at stå i vejen for.

Kærlig hilsen,

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede. Mailen er den samme som hidtil: nikoline@soendag.dk.

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også