Anna_Mejlhede_brevkasse
Annas brevkasse

Brev til Anna Mejlhede: Hvorfor modstand imod åbne forhold?

1. marts 2023
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Med den pris, jeg synes, jeg har betalt, gør det faktisk ondt at høre din underkendelse af åbne forhold. Ligesom det gør ondt, når jeg hører andres fordomme om, at de ikke kan være dybe, ægte, forpligtende eller langvarige. For det passer ikke." Læs denne uges brev til Anna Mejlhede.

Kære Anna

Tak for din brevkasse i SØNDAG, som jeg læser, fordi det altid er interessant at følge med i og spejle sig i andres udfordringer. Og fordi jeg synes, du svarer klogt.

Der er dog én ting, der indimellem går mig på.

Det er, når der kommer spørgsmål om kærlighed til mere end én person og om åbne forhold. Det er noget, du tydeligvis mener ikke kan fungere.

Som én der lever i et lykkeligt åbent forhold, må jeg reagere.

Jeg er bange for, du er fanget af nogle negative fordomme, der desværre er meget dominerende i vores kultur.

Her ét eksempel på, hvad du har skrevet til “Hvepsen” juni 2022: "Når først vi nærer følelser for et andet menneske, bliver det kompliceret at skulle dele det menneskes intimitet med andre. Det er muligt, at jeg er håbløst gammeldags, men jeg har bare endnu til gode at se den slags relationer fungere på den længere bane."

Du tager udgangspunkt i dine egne erfaringer og livsverden og indrømmer, at du måske ikke ved alt. Det er altid et godt sted at starte.

Men som brevkasseredaktør og kærlighedsautoritet synes jeg også, du har en forpligtelse til at udvide din horisont og gå mere rummeligt til dine spørgere, der jo ofte skriver med store eksistentielle udfordringer.

Samt alle os, der læser med og spejler sig i spørgsmål og svar.

Jeg har selv levet i et lukket forhold i over 20 år. Det har haft kæmpe omkostninger både at være i og at bryde ud af, da jeg langt om længe erkendte, at jeg ikke fungerede i det.

Med den pris, jeg synes, jeg har betalt, gør det faktisk ondt at høre din underkendelse af åbne forhold.

Ligesom det gør ondt, når jeg hører andres fordomme om, at de ikke kan være dybe, ægte, forpligtende eller langvarige. For det passer ikke.

Åbne forhold er bestemt ikke noget for alle, men de er det for en del – sandsynligvis flere end man skulle tro, da mange holder det hemmeligt.

For omverdenen, for deres partner eller for sig selv. At have evnen til at elske flere er kontroversielt.

Derfor skjuler man det, så man ikke udsætter sig selv for fordømmelse. Men det kan have voldsomme konsekvenser. Utroskab, skilsmisse, depression.

Og ja, åbne forhold kan også være ulykkelige og gå i stykker. Ligesom lukkede kan være det, og gør det.

At forhold kan være ulykkelige, er ikke samme som, at de altid er det. Min udokumenterbare påstand er, at åbne forhold er cirka lige så lykkelige og ulykkelige som lukkede.

Én ting, der adskiller dem, er dog, at man i åbne forhold er nødt til at få talt ærligt om de svære ting som f.eks. jalousi og tiltrækning mod andre, hvilket kan være tabu i et lukket forhold.

Helt generelt er de åbne forhold, jeg kender, en del mere ærlige end gennemsnittet af de lukkede.

Jeg håber, du vil tage det til efterretning og hjælpe til at nedbryde et tabu fremfor at fastholde det.

Venlig Hilsen

Povl Gad

Kære Povl

Mens relationerne i vores liv er forskellige (børn, kærester, venner etc.), så er kærlighed jo kærlighed. At vi er i stand til at elske flere mennesker på en gang, er jeg derfor ikke i tvivl om.

Der findes også utallige måder at leve sammen på, og ingen kan stille sig til dommer over, hvad andre trives i.

Dilemmaet du refererer til, kom imidlertid fra en kvinde som mistrivedes i et forhold, hun ikke selv havde været med til at definere åbenheden i.

Så vidt jeg forstår dig, handler et åbent forhold netop om, at begge parter er enige om præmissen?

Her i SØNDAG var der for noget tid siden et fint portrætinterview med en forfatter og hans ægtefælle, som fortalte om at leve i et åbent forhold.

Ritt Bjerregaard har også været meget åben om sit ægteskab, der netop ved at rumme andre partnere, efter hendes mening blev bedre rustet til at stå distancen og vare livet ud.

Noget tabu mener jeg derfor ikke, at den type samliv er.

“Kærlighedsautoritet” kan ingen påberåbe sig at være. Heller ikke jeg.

Kærlig hilsen

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også