Anna_Mejlhede_brevkasse
Annas Brevkasse

Brev til Anna Mejlhede: Jeg har haft disse tanker i årevis. Hvad gør jeg?

14. december 2022
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Jeg har faktisk haft disse tanker i årevis, men jeg bliver holdt tilbage af, at jeg ikke ved, hvad jeg så skal." Læs denne uges brev til Anna Mejlhede.

Hej Anna

Jeg er i begyndelsen af 50’erne, og jeg går og bumler med, om jeg skal skifte karrierespor.

Jeg har i sin tid læst dansk på universitet (men blev aldrig helt færdig), og jeg er i et felt, hvor der er mange afleveringer og travlhed.

Jeg kan mærke, at det tærer meget på min energi. Jeg bliver træt, og jeg bruger alt for meget energi på bare at hænge i.

Førhen syntes jeg, at det var sjovt at arbejde i et hektisk miljø, men nu sætter jeg pris på rolige arbejdsdage, hvor jeg har fri og tid til noget andet, når jeg kommer hjem.

Jeg har faktisk haft disse tanker i årevis, men jeg bliver holdt tilbage af, at jeg ikke ved, hvad jeg så skal.

Jeg kan godt lide børn, så jeg overvejer at læse til lærer, jeg kan godt lide naturen, så jeg overvejer også naturvejleder – og flere andre ting.

Hvad jeg kommer til at tjene, er ikke det væsentlige, men jeg ved ikke, om jeg kan klare flere år på skolebænken, og jeg er også i tvivl om, hvorvidt det er for hårdt at starte helt forfra i et nyt felt.

Min mand har en okay indkomst, så der vil være plads i vores økonomi til, at jeg efteruddanner mig.

Har du nogle gode idéer til, hvordan jeg kan lave sådan et omskift på en skånsom og meningsfyldt måde?

K.M.

Kære K.M

At tage hul på en ny æra i sit arbejdsliv er altid udfordrende. Men det lyder på dig, som om du er et sted i dit liv, hvor du har mod på den øvelse?

At noget er hårdt, betyder ofte mindre, hvis det ledsages af fornemmelsen af at få fingrene i noget, man virkelig brænder for.

Det er min erfaring, at vi kan klare langt mere, hvis vi kan se en mening i det.

Selv om du skriver, at du ikke helt ved hvilke karriereidéer, du skal gribe ud efter, lyder det som om, du allerede har hevet et par kraftige røde tråde til dig.

En læreruddannelse tager omkring fire år, og vil du gerne være naturvejleder, så er den uddannelse opbygget med fire obligatoriske moduler og seks åbne kursusdage over to år.

Du kan læse mere på Folkeskolen.dk.

Hvorvidt et job som lærer ligefrem lever op til dit ønske om mere rolige arbejdsdage, ved jeg ikke. Men “ro” kan være mange ting og tage flere former.

Vær ikke bange for at “slå dig selv hjem i Ludo” ved at skifte bane.

Du har mange års arbejdsmarkedserfaring med dig, som uden tvivl vil gavne dig også i en helt anden karriere.

De vil utvivlsomt komme dig til gode, også i processen med at komme derhen, hvor du gerne vil.

Hvis vi begrænser os selv af frygt for, at noget bliver for svært, så når vi sjældent særlig langt med noget. For det svære og det skønne går ofte hånd i hånd.

Det er altid forbundet med en vis tvivl og usikkerhed at skifte spor i livet. Men den tvivl hjælper os også med at afsøge muligheder og se grundigt efter i hjørnerne.

At den således går side om side med trangen til at tage hul på noget nyt, betyder ikke, at det vi har gang i, dermed er forkert.

Jeg har flere gange set mennesker omskole sig også midt i livet. Især husker jeg en mand, som i slutningen af 40’erne forlod en marketingstilling, tog på Søfartsskolen og blev skibsfører.

Selvfølgelig kan ALT ikke nødvendigvis lade sig gøre, men meget kan, hvis vi tør. Så længe du ikke lige drømmer om at blive astronaut eller balletdanser …

Når nu du har friheden til ikke at skulle tænke på økonomi, er det så ikke værd at bruge de næste fire år på, at de næste 15-20 års arbejdsliv bliver fyldt med ny energi?

Kærlig hilsen

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også