Anna_Mejlhede_brevkasse
Annas brevkasse

Brev til Anna Mejlede: Er det patetisk at farve hår?

22. februar 2023
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Det grå look er in. Men jeg har altså lyst til at beholde mit sorte look længe endnu." Læs denne uges brev til Anna Mejlhede.

Kære Anna

”Kan du ikke bare være ligeglad”, sagde en veninde forleden, da vi fulgtes hjem efter at have mødtes i vores lille flok af seks veninder, der har holdt sammen siden gymnasietiden for over 40 år siden.

Endnu engang havde jeg hørt på, hvordan de kære veninder drillende, men efterhånden også lidt hånende, føler jeg, påtaler, at jeg stadig farver mit hår.

Det grå look er in. Men jeg har altså lyst til at beholde mit sorte look længe endnu. Og nej, jeg kan ikke bare være ligeglad, selv om der selvfølgelig er større problemer rundt om i verden.

Jeg bliver faktisk ked af at blive ”onduleret” sådan og ligefrem få at vide, at det er ”patetisk”, at jeg farver håret, som jeg gør.

Jeg har prøvet at tage til genmæle, men de er så enige, alle sammen, og de synes, siger de, at de gør mig ”en tjeneste ved at være ærlige”.

Men på mig virker det direkte ukærligt og næsten som mobning. Efter forleden overvejer jeg, om tiden er inde til at sige farvel til 40 års venskab.

Men jeg har brug for at vende det med én, der ikke er indblandet i det. Derfor skriver jeg til dig, Anna.

Hvordan synes du, jeg skal tage det og tackle det?

KH Susanne.

Kære Susanne

Måske behøver du ikke afbryde venskabet med de kradse damer – endnu. Prøv ad, om du først kan bøje det i stål og neon, at du ikke bryder dig om deres ”kærlige ærlighed”.

Det kan være så bekvemt at pakke personlige holdninger ind i den slags. Men af og til kan ærlighed være en opreklameret gang fis!

Den afspejler jo sjældent det, den forsøger at skrue sig op til at være: Sandheden i sin rene form.

Det næste bliver vel, at dine veninder niver dig i lårene ved ”ærligt” at påpege, hvordan man bør ”klæde sig efter sin alder?” For hvad vil det egentlig sige her i 2023?

At man aldrig skal gå i pivhøje hæle, nedringede bluser og glimmerbukser fra det sekund, man er over 20?

Har dine veninder det mon selv skidt med, at alderen sætter sig i deres hår?

Når andre så også bare lader gråt være gråt, kan det jo virke dejligt beroligende. Må jeg tilføje, at svaret her kommer fra en kvinde, som selv bliver ved med at farve de grå udvoksninger.

Og jeg har tænkt mig at gøre det akkurat lige så længe, mine øjne er i stand til at se dem …

Kærlig hilsen

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også