Amning fra A-Å: Læs alt om amning
Gravid

Amning fra A-Å: Læs alt om amning

14. september 2017
Torsdag, 14. september 2017 - 5:20 (udgivet første gang februar 2013) - af Maj Bjerring Sørensen, redigeret til web af redaktionen. Foto: Panthermedia
Ømme bryster, modermælk og sutteteknik - lær alt, du har brug for at vide om at amning.

Det er helt normalt at have mange spørgsmål eller startproblemer, når det gælder amning. Derfor har vi lavet en amnings-guide fra A-Å til dig. Men det er selvfølgelig vigtigt at understrege, at alle amnings-forløb ikke er ens.

A - Amning start

Læg dit barn til brystet så hurtigt som muligt efter fødslen. Mange børn har en vågen periode, lige når de er kommet til verden, og nogle børn finder selv vej til brystet. De gaber højt op og tager fat om brystvorten. Når barnet suger sig fast, så prøv at få brystvorten så langt ind i den lille mund, at den rører det bagerste af ganen.

B - Bekvem madkasse

Modermælk har den rette temperatur, når dit barn er sulten, hvilket gør amning til en nem madkasse.

C - Skål eller mere

Under graviditeten er dine bryster sikkert vokset en skålstørrelse eller to. Når mælken løber til på tredje- eller fjerdedagen, kan du fremvise et par imponerende og ømme bryster. Efter et par dage falder de i størrelse, og ømheden fortager sig. Amning er nødvendigt, selvom du har ømme bryster.

D - De første døgn

De første par gange med amning får barnet råmælk. Der er ikke så meget, men dit barn bliver mæt. I løbet af de første døgn begynder modermælken at løbe til. Gradvist overgår den til at bestå af "formælk" og "eftermælk". Formælken i starten af måltidet slukker barnets tørst, den fedtrige eftermælk mætter.

E - Effekt

Hvilken effekt har amning mon på barnets udvikling og sundhed? Svar: Amning menes bl.a. at have en positiv effekt på barnes IQ samt på dets immunforsvar - bl.a. en forebyggende effekt på allergi, hvis amning af barnet forsættes i de fire første måneder.

F - Først det ene...

Lad barnet spise færdigt ved det ene bryst, før det begynder på det andet. Ved at tømme brystet nedsætter du risikoen for at få betændelse. Hvis dit barn er mæt efter første bryst, skal du starte din amning med det modsatte bryst næste gang.

G - Gang i produktionen

Sidst på dagen kan mælkeproduktionen godt gå lidt ned. Hvis du gerne vil øge produktionen, er det godt at hvile eller lægge barnet til ofte. Dette sikrer også, at din amning ikke går i stå.

H - Hormoner i hjernen

Under amning bliver der udskilt to hormoner i hjernen: Prolaktin gør, at der dannes mere mælk. Jo mere barnet ammer, jo mere mælk bliver der dannet. En time efter amning er 40 procent af mælken gendannet. To timer efter er det cirka 75 procent. Det andet stof er oxytocin, der sørger for, at mælken presses ud i mælkegangene. Det er oxytocin, der gør dine bryster hårde.

I - Indret en god ammeplads

Køb en ammepude eller støt dine arme med sofa- eller hovedpuder. Det er godt at veksle mellem forskellige stillinger under amning, for eksempel liggende og siddende.

J - Jævn rytme under amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ammer dit barn, når det er sultent. Der kan gå en-to måneder, før din amning har stabiliseret sig. Betragt det som en tid, hvor I skal tilpasse jer hinanden, og prøv at lade din amning gå forud for andre praktiske gøremål.

K - Kolik - eller bare lidt luft

Græder dit barn umiddelbart efter amning, behøver du ikke gå i kolik-panik. Det er måske bare lidt luft, der giver ondt i maven. De fleste børn sluger lidt luft under måltidet, så det kan være en god idé at lade dit barn komme op og bøvse, for eksempel inden du skifter bryst.

L - Lyt til dig selv

Lad være med at tro på alt, hvad du hører. Hvis dit barn trives, sover, har seks til otte godt våde bleer og en eller flere afføringer i døgnet, er alt, som det skal være.

M - Mælk nok?

Hvis barnet trives og får den mælk, det har brug for, vil barnet være glad og tilfreds og tage på i vægt. Hvis barnet er misfornøjet, og du har på fornemmelsen, at det ikke får mælk nok, er det godt at lade barnet sutte oftere, da det sætter mere gang i mælkeproduktionen.

N - Natmad

Du producerer mere mælk om natten end om dagen. Hvis du ikke ammer om natten, får du sikkert brystspændinger, fordi brysterne bliver overfyldte. De første fire måneder kan du godt regne med amning et par gange hver nat, senere kan dit barn nøjes med et måltid.

O - Overspændte bryster ved amning

Er dine bryster meget spændte, kan det være svært for barnet at få fat. Du kan starte med at malke lidt ud, inden du lægger barnet til. En varm bruser direkte mod brystet kan også blødgøre det.

P - Problemmad

Alt, hvad du spiser, går i mælken, og der er mange myter om, hvad du helst skal undgå. Det er meget forskelligt, hvor sarte børn er, så der er ingen generelle retningslinjer for, hvad du ikke må spise. Slik, kaffe, juice, frugt og grøntsager er blandt de fødevarer, som muligvis kan give dit barn luft i maven, og som du eventuelt kan spise i små mængder, indtil du ved, om de påvirker dit barn.

LÆS OGSÅ: Dét skal du vide om modermælkserstatning

Q - Quiz om amning

Giver store bryster mest mælk? NEJ
Ødelægger amning brysternes udseende? NEJ

R - Relevante tal

I perioden 2014-2015 ammede 60 procent af alle nybagte mødre stadig fuldt efter 4 måneder. Det viste en årsrapport fra Staten Institut for Folkesundhed i 2016.

S - Suttebehov

Du skal helst vente med at give dit barn sut, indtil din amning er kommet godt i gang. Barnet kan nemlig blive forvirret, fordi det er to forskellige sutteteknikker. Hvis du føler, at dine bryster bliver brugt som sut, selvom dit barn er mæt, kan en sut være en god idé.

T - Tag fat - og slip

Det er vigtigt, at dit barn har ordentligt fat under amning - til gengæld er det vigtigt for dine brystvorter, at barnet giver slip igen på en ordentlig måde. Slipper barnet ikke af sig selv, når det har spist færdigt, kan du sætte en lillefinger i mundvigen for at udligne trykket, så du kan tage barnet væk fra brystet, uden at det gør ondt.

LÆS OGSÅ: Gode råd når amning gør ondt

U - Udmalkning

Du kan få behov for at tømme brysterne for mælk på grund af overspændthed, eller fordi barnet skal passes. Udmalkningen kan du klare med hånden eller en pumpe. Mælken kan holde sig i køleskabet i tre døgn og i fryseren op til tre måneder.

V - Væske til dig

Du vil sikkert føle tørst under amning, så drik endelig så meget væske, du har lyst til - gerne vand, saftevand eller te. Alkohol udskilles i modermælken, så det er en god idé at begrænse dit alkoholforbrug, mens du ammer.

X - X-tra kalorier under amning

De fedtdepoter, som bliver dannet under graviditeten, er dem, kroppen tærer på først under amning. Derfor er du ikke nødvendigvis mere sulten. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at ammende kvinder spiser, som de føler sult til og følger de almindelige kostråd om at spise sundt og varieret. Hvis du ikke er sikker på, at din kost er tilstrækkelig, kan du tage en multivitamintablet.

Y - Yndlingssted

Lad os lige slå fast, at amning er en HELT naturlig ting - uanset hvor det foregår. Alligevel har de fleste af os nok et yndslingssted at amme, som oftest er derhjemme, hvor amningen kan foregå i rolige omgivelser. Men det er jo som bekendt ikke altid muligt. Vil du indimellem gerne amme mere diskret, når du er ude, så kan man få en del amme-venlig tøj - fx bluser, der er delt på midten. Du kan også have en stofble ved hånden, som du kan skærme lidt af med, hvis DU føler, at det er rarest.

Z - Zoom ind på dig selv

Det er selvfølgelig vigtigt, at du har det godt med dig selv og din amning. Har du det ikke længere rart med at amme, er det ok at stoppe.

LÆS OGSÅ: Dét skal du vide om udmalket modermælk

Æ - Ændre vaner

Hvad gør man med amningen, når barslen er slut, og du skal begynde på arbejde igen? Svar: Du behøver ikke stoppe med at amme, blot fordi du skal starte med at arbejde. Ammenet.dk skriver følgende: "De fleste familier får en rytme indkørt, hvor barnet måske ammes om morgenen, eftermiddagen, aftenen og natten - altså når mor er tilgængelig. Barnet lærer hurtigt, at når mor er der, kan der ammes - og hvis hun ikke er der, må barnet affinde sig med den anden mad, som bliver tilbudt. Produktionen vil hurtigt tilpasse sig efterspørgslen igen."

Ø - Ømme bryster

Overfyldte bryster, stress og kulde kan være med til at give blokering af mælkekanalerne. Du kan mærke knuder, og brystet kan blive varmt, ømt og rødt. Gå i seng, slap af og læg barnet så meget til som muligt. Sørg også for at holde dine bryster, fødder og hænder varme. En blokeret mælkekanal kan udvikle sig til brystbetændelse, og så kan det være nødvendigt med antibiotika. Det skal du gå til lægen med.

Å - År efter år

Hvor lang tid skal man egentlig amme? Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ammer fuldt de første seks måneder - og delvist indtil barnet er et år eller mere.

Læs også