Dorthe Kandi grinende med citat
Selvudvikling

Curvy Kandi: Kurver er ikke kun en trend...

12. december 2016
af Dorthe Kandi
...det er en bevægelse, som vi kun lige har set begyndelsen på. Læs hvorfor her!

Kvinder med kurver er en klar modetendens lige nu. Men den er meget mere end det. Det er jeg overbevist om, og jeg vil meget gerne uddybe.

Forleden blev jeg interviewet til avisen BT, der sætter fokus på idealer og kvinder med kurver, og her blev jeg netop spurgt, om jeg tror, at tendensen vil forsætte eller om det blot er en trend.

Jeg er overbevist om, at vi kun lige har set begyndelsen. Og det er der (mindst) tre grunde til.

https://imgix.femina.dk/1_pixel_link_giv_en_juleave_paa_q.jpg

1. KROPSPOSITIVISME

Vi gider ikke leve op til mere eller mindre umulige krav. Vi vil omfavne os selv (og andre – se punkt 3). Det ser vi i flere sammenhænge. Vi ser, at kvinder (og mænd) lever anderledes liv end vores forældre og bedsteforældre. Vi er åbne for at bo sammen på nye måder, arbejde på nye måder og lignede. Vi kæmper stadig med vores egne og andres forventninger, men jeg oplever også en higen efter alternativer og hører dybe suk fra mig selv og andre, når vi ser nogen, der tør gøre noget andet.

Det gælder ikke mindst vores kroppe. Vi vil stadig se slanke modeller, men det er også mere end i orden, for vi skal ikke erstatte ét ideal med ét andet, men have flere modeltyper, størrelser, figurer osv. på de glittede sider, i de sociale medier, i reklamer og så videre. Og de er heldigvis allerede på vej.

2. KURVER OG KØN FOR ENHVER SMAG

I år har jeg med stor interesse fulgt med i debatten om køn. Blandt andet i DR-serien ’Når 2 køn ikke er nok’. For der findes mange, mange flere opfattelser af køn end to. I en stor engelsk undersøgelse siger 49 %, at de ikke er homo- eller heteroseksuelle. De ser køn og seksualitet som meget mere flydende.

Det er blot ét eksempel på, at vi opfatter os selv som meget mere end noget, der kan presses ned i en ’gammeldags’ opfattelse af køn. Og jeg oplever, at kropsopfattelsen også har gavn af den tendens. Vi bliver mere og mere bevidste om, at vores kroppe er unikke og ser ud på mange forskellige måder.

3. KROPSSKAMNING ER YT

Vi har desværre set masser af eksempler på, at kvinder (og mænd) skammes ud på deres udseende. Der har været kronikker og debatter på sociale medier om den kropsskamning, som kvinder oplever. Blandt gjorde det stort indtryk på mig, da jeg læste Ida fortælle, at folk råbte kropsnedsættende efter hende på gaden! Altså… Ja, der findes ikke ord for det.

Men jeg tror og håber, at vi vil se mindre af gennemført dårlig opdragelse og mindreværd i det offentlige rum fremover. Jeg tror, det bliver meget mere almindeligt i stedet at omfavne hinanden og sende komplimenter af sted – og gerne for alt mulig andet end ’Du har da tabt dig’.

Jeg tror, vi higer efter at blive anerkendt for alt det forskellige, vi er, og vi higer også efter at få øje på det i andre. Jeg tror aldrig helt, vi slipper for idealer, men vi er godt i gang med at krænge forventningen om, at alle kan leve op til ét og samme ideal af os. Vi skal have den oprindelige forståelse af ideal tilbage - et ideal er noget, der er nogle få (hvis nogen over hovedet), der kan leve op til - derfor er det et ideal og ikke et krav, som vi alle skal opfylde.

Og uanset, hvad der er trendy eller ej, så er mine hofter brede og mine lår runde nu og fremover, og jeg har for længst besluttet, at jeg elsker dem uanset hvad:-)

Læs også: I behøver ikke at bekymre jer om min sundhed. Også selvom jeg er en størrelse 44-46

Se også: Video: Kropsidealer gennem 3.000 år

Læs også