desantis
Samfund

Trumps konkurrent beder kvinderne om at klappe, mens han tager deres rettigheder fra dem

25. maj 2023
Af Nanna Niemann
Foto: Wade Vandervort & Giorgio Viera/AFP/Ritzau Scanpix
Ron DeSantis, Floridas guvenør, har offentliggjort sit kandidatur til det amerikanske præsidentvalg med ny kampagnevideo. Hvad ved vi om ham? For eksempel at han ikke rigtigt bryder sig om kvinders rettigheder.

Han er blevet kaldt Trump 0.2 og er spået til at være Donalds Trumps største konkurrent blandt republikanerne til præsidentvalget i USA i 2024.

Hans navn er Ron DeSantis, og han er republikansk guvenør i Florida, men han drømmer om at blive USAs nye præsident. Det har han netop offentliggjort på Twitter i denne kampagnevideo.

Da den tidligere præsident Donald Trump gjorde sig bemærket ved at tale om at "grab them by the pussy" ved valget i 2016, satte flere spørgsmålstegn ved hans kvindesyn.

Men hans nye konkurrent, Ron DeSantis, er heller ikke særligt begejstret for kvinde- eller minoritetsrettigheder. I sin tid som guvernør har han i hvert fald begrænset abortrettigheder og forbudt undervisning, som han mener er for "woke".

"The Heartbeat Act"

Ron DeSantis er blandt andet kendt for at få gennemtrumfet "The Heartbeat Act", der begrænsede abortgrænsen i Florida til seks uger.

I en video, hvor Ron DeSantis underskriver loven, kan man se, hvordan han opfordrer de tilstedeværende kvinder til at klappe og juble.

Lovgivningen har undtagelser for kvinder, der er blevet gravide som følge af voldtægt eller incest, dog kun ved fremvisning af dokumentation for ovenstående.

Det er imidlertid de færreste kvinder, der er klar over, at de er gravide i sjette uge.

Problemer med kvindelige vælgere

De kvindelige vælgere er skeptiske overfor Ron DeSantis' politiske linje.

En meningsmåling fra marts og april i år viser, at hovedparten af kvindelige vælgere er imod de seks love, som Ron DeSantis og det konservative parti har fået gennemført i Florida.

Udover "The Heartbeat Act" har han gennemført love, der blandt andet forbyder universitetsfag i kønsstudier, både på bachelor- og kandidatuddannelser samt fjernet universiteters "diversitet, ligheds- og inklusions-programmer".

Meningsmålingen viste "stærk" modstand mod de ovennævnte lovændringer blandt 34 og 59 procent af de adspurgte kvinder.

Modstander af Woke-kultur

I begyndelsen af sidste år indførte Ron DeSantis ​​lovgivning, der har til formål at regulere, hvordan skoler og virksomheder i Florida adresserer race og køn under navnet "Stop Wrongs to Our Kids and Employees".

Loven, der er blevet kendt som "Stop WOKE Act", forbyder undervisning, som giver udtryk for – og hold nu fast: At individer er "iboende racistiske, sexistiske eller undertrykkende, uanset om de er bevidste eller ubevidste", samt at mennesker er privilegerede eller undertrykte baseret på race, køn eller national oprindelse.

Det skriver Time Magazine.

Ron DeSantis har også ved flere lejligheder udtryk sin skepsis overfor woke-kultur og identitetspolitiske dagsordener.

"Vores grænser er en katastrofe"

I sin kampagnevideo, som Ron DeSantis offentliggjorde natten til torsdag dansk tid, giver han en forsmag på de emner, der vil præge hans politik, hvis han går hen og bliver USAs næste præsident.

Her siger han blandt andet:

– Vores grænser er en katastrofe, kriminalitet hærger vores byer, den føderale regering gør det svært for familier at få enderne til at mødes, og præsidenten vakler.

Mens videoen udspiller sig foran det amerikanske flag med dramatisk musik i baggrunden, fortsætter han:

– Men nedgang er et valg. Succes er opnåeligt. Og frihed er værd at kæmpe for.

Trump ønsker held og lykke

DeSantis' kandidatur er ikke gået ubemærket hen. Hans republikanske kollega Donald Trump ønsker Ron DeSantis held og lykke på sit sociale medie, Truth Social.

Det gør han med ordene:

– Jeg vil gerne ønske "Rob" DeSanctimonious tillykke med endelig at have annonceret, at han stiller op som præsident for USA. Forhåbentlig får han den fulde oplevelse af at blive angrebet af marxisterne, kommunisterne og de radikale venstreorienterede tosser i vores land, lyder det fra den tidligere præsident ifølge DR.

Kælenavnet DeSanctiomonious er et ordspil på udtrykket sanctimonious, der betyder skinhellig.

Der er præsidentvalg i USA 5 november 2024.

Læs også