abort
Samfund

De blev nægtet abort. Nu har fem kvinder sagsøgt staten Texas

8. marts 2023
af Katrine Rosenbæk
Foto: Suzanne Cordeiro/AFP/Ritzau Scanpix
De fem kvinder blev nægtet abort, selv om deres graviditet medførte alvorlig sundhedsmæssig fare for enten dem selv eller fosteret. Det er første gang, gravide kvinder anlægger sag, efter abortforbuddet blev en realitet i USA sidste år.

Fem kvinder lægger nu sag an mod staten Texas i USA, fordi de er blevet nægtet abort. Det skriver New York Times.

Kvinderne har det til fælles, at fostrene ikke havde nogen chance for at overleve, og at det truede kvindernes helbred ikke at få en abort.

To af fostrene havde for eksempel intet kranie, og to kvinder var gravide med tvillinger, hvor det ene foster var truet. En af kvinderne fik først at vide, at hun ikke var syg nok til at få foretaget en abort. Hendes navn er Amanda Zurawski, og det var først, da hun fik blodforgiftning, at de foretog aborten.

– Du tænker ikke, at du er en af dem, der får brug for en abort – slet ikke en abort for at redde mit liv. Hvis nogen læser min historie, er jeg ligeglad med, hvor de befinder sig på det politiske spektrum. Meget få personer vil mene, at der er noget som helst pro-life i det her, siger hun.

Det er de første gravide kvinder, som tager sagen i egen hånd og går rettens vej, efter USA's Højesteret sidste sommer omstødte afgørelsen Roe v. Wade fra 1973, som ellers i næsten 50 år havde sikret amerikanske kvinder ret til abort.

Siden da har det været op til de enkelte stater at lovgive på området, hvilket har resulteret i, at flere stater har indført begrænset adgang til eller forbud mod abort.

Texas er en af de stater, der har indført forbud – dog med en undtagelse: Når en læge vurderer, at kvindens liv er i fare.

Men Texas har også indført strenge restriktioner for læger, som kan risikere op til 99 års fængsel, en bøde på 100.000 dollars og at miste deres licens, hvis de udfører abort. Derfor er der mange læger, som ikke vil udføre en abort, selv i det tilfælde, hvor undtagelsen bør gælde.

Kvindernes ønske med retssagen er, at det skal præciseres i loven, at læger ikke kan retsforfølges for at udføre aborter i de tilfælde, hvor kvindens liv eller helbred er i fare. De bliver repræsenteret af Center for Reproductive Rights.

Flere af kvinderne endte desuden med at køre til andre stater, hvor det er tilladt at få en abort, for at få foretaget deres abort der.

To ud af tre amerikanere er tilhængere af, aborten skal være lovlig. Kun en ud af ti mener, den bør være ulovlig.

Læs også