abort
Abort

Celeste skrev om sin abort med sin mor. Så fik politiet fat i beskederne og sagsøgte dem

12. august 2022
af Katrine Rosenbæk
Foto: Zuma/Splash/Ritzau Scanpix
I USA frygter kvinder, at myndigheder vil bruge deres data fra eksempelvis Facebook i sager om ulovlige aborter. En aktuel sag viser, at frygten er berettiget.

Celeste Burgess på 17 år var gravid og ville have en abort.

Hun kunne ikke vente med at få ”den ting” ud af sin krop. Det skrev hun til sin mor, Jessica Burgess, i en besked på Facebook.

Moderen hjalp datteren med at få en abort i 23. graviditetsuge ved at anskaffe abortpiller og fortælle sin datter, hvordan pillerne skulle tages.

Men i Nebraska, hvor familien er bosat, er abort tilladt indtil 20. graviditetsuge, og dermed var aborten altså ulovlig.

Det skriver mediet Ing/Version 2.

Sagen begyndte, da politiet fik et tip om, at Celeste Burgess havde aborteret, og at hun sammen med sin mor efterfølgende havde begravet fosteret.

Celeste og Jessica Burgess fortalte politiet, at aborten havde været spontan og altså ikke provokeret. De fortalte også, at de havde brændt og begravet fostret.

Men præcis hvornår det var foregået, kunne de ikke huske. Derfor søgte Celeste Burgess i hende og moderens chatsamtale på Facebook og fandt ud af, at aborten var foretaget 4. april i år.

Det fik politiet til at tænke, at der måske kunne være mere i datteren og moderens chathistorik, de kunne bruge i sagen, og derfor anmod de Facebook om at udlevere data på de to.

Og det er på baggrund af deres Facebook-beskeder, at de nu begge er tiltalt for ulovlig abort.

De ved, hvor du har været

Da den amerikanske højesteret i juni omstødte den historiske dom Roe V. Wade, der sikrede kvinder ret til fri abort gennem forfatningen, advarede mange kvinder om, at deres data kunne blive brugt mod dem.

De opfordrede kvinder til at slette deres menstruations-app og andre apps, der gemmer vigtige oplysninger om en kvindes helbred – og eventuelle graviditet.

De opfordrede også kvinder til at være opmærksomme på apps, der tracker deres lokation – som for eksempel ville kunne bevise, at de havde befundet sig ulovligt på en abortklinik.

Sagen om Celeste og Jessica Burgess har som sådan ikke noget med Roe V. Wade at gøre, men den vidner om, at myndigheder som politiet ikke tøver med at få fat i data, de kan bruge i efterforskningen af kriminalitet – og efter omstødelsen af Roe V. Wade er abort som bekendt ulovlig i flere stater.

Meta, som ejer Facebook, har fået massiv kritik for at udlevere Celeste og Jessica Burgess’ data, men ifølge en talsperson fra virksomheden Dave Arnold fremgik det ikke af de arrestordrer, de modtog, at sagen omhandlede abort.

Både Jessica og Celeste Burgess nægter sig skyldige i anklagerne om ulovlig abort. Retssagen er sat til november.

Læs også