Kvinder i protest for fri abort
Abort

"Slet din menstruations-app i dag"

27. juni 2022
af Signe Bertram
Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Ritzau Scanpix
Amerikanske kvinder frygter nu, at menstruations-apps kan afsløre ulovlige aborter.

Millioner af kvinder i hele verden bruger menstruations-apps som ”Clue” og ”Flo” til at tracke deres menstruation.

Det virker praktisk - og umiddelbart helt uskyldigt - at holde styr på sin cyklus på telefonen. Men nu frygter amerikanske kvinder, at data om deres ægløsning, menstruation og prævention kan bruges til at retsforfølge dem.

Bekymringen kommer efter omstødelsen af den historiske dom ”Roe vs. Wade”, der indtil i fredags sikrede retten til fri abort i USA.

Næsten halvdelen af alle stater forventes nu at indføre restriktioner eller forbud, der kriminaliserer abort – i visse stater også, hvis en kvinde er blevet gravid efter en voldtægt.

En udebleven menstruation kan derfor potentielt blive bevismateriale i en retssag, og i skrivende stund har et tweet, der opfordrer kvinder til at slette deres menstruations-apps, fået næsten 100.000 delinger.

Grund til at være bekymret

Teorien, om at data fra menstruations-apps ville kunne bruges til at retsforfølge kvinder, er indtil videre kun spekulationer.

Men der er god grund til at være bekymret, fortæller ekspert i cybersikkerhed Jackie Singh til Mashable.

– Siden fremgangsmåden i mange stater vil være at kriminalisere personer, der opsøger eller tilbyder aborter, er det vigtigt for mennesker i de stater at forstå, at en telefon i bund og grund er en sporingsenhed, siger hun.

Og det er da også set før, at data fra menstruations-apps er blevet brugt i andre sammenhænge.

Sidste år indgik menstruations-appen ”Flo” et forlig, efter det blev afsløret, at brugernes data var blevet delt med Facebook og Google.

Appen, der har over 100 millioner brugere, meddelte i fredags, at de nu vil gøre det muligt at være anonym. Det er dog uvist, om efterforskere alligevel kan få udleveret data i en retssag om abort, på samme måde som teleselskaber udleverer lokationsdata fra telefoner.

Kvinders ret til at rejse

Netop sammenkoblingen af lokationsdata og menstruationsdata har været omdiskuteret som muligt bevismateriale. Det er nemlig endnu ikke sikkert, om staterne også kan gøre det ulovligt at rejse til en anden stat og få foretaget en abort på en lovlig klinik.

Siden højesteretsdommen faldt, har organisationer og medier delt, hvordan man kan få hjælp til at få en abort, selvom man bor i en stat, hvor det er gjort ulovligt.

Blandt andet bragte ”New York Magazine” allerede for en måned siden en praktisk guide, som nu ligger tilgængeligt online.

Også præsident Joe Biden, der har kæmpet imod lovændringen, udtrykte i fredags, at han vil beskytte kvinders ret til at rejse for at få foretaget en abort.

– Som rigsadvokaten har understreget, så må og skal kvinder forblive frie til at rejse sikkert til en anden stat for at opsøge den behandling, de har brug for, sagde han på et pressemøde.

– Hvis nogen stat eller lokal myndighed, høj eller lav, prøver at blande sig i en kvindes grundlæggende ret til at rejse, vil jeg gøre alt, hvad der står i min magt for at bekæmpe det dybt uamerikanske angreb”

Det er dog endnu uvist, hvordan staternes nye abortlove bliver håndhævet, og hvad der kan blive brugt som bevismateriale i fremtidige retssager om abort.

Læs også