Samfund
30. november 2021

Sygeplejerske Luca siger op. Og han regner med, at flere end 1.000 vil følge trop

Sygeplejerske Luca Pristed vil tirsdag sige op på Rigshospitalet i protest mod arbejdsforholdene.
Af: af Kristine Enevold Villadsen
Luca Pristed kollektivopsigelse

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Sygeplejerskerne har længe råbt højt om bedre arbejdsvilkår og en bedre løn.

En af dem er Luca Pristed, som er sygeplejerske på Rigshospitalet, og tirsdag vil han aflevere sin opsigelse til sin arbejdsgiver.

Det gør han i protest mod løn- og arbejdsvilkår, og han regner med at tusindvis af sygeplejersker følger trop. Det skriver Se og Hør.

Luca Pristed er desuden talsperson for Styregruppen for National Arbejdsnedlæggelse, der i løbet af november har opfordret landets sygeplejersker til at sige op i protest mod arbejdsforholdene.

Det er blandt andet sket i Facebook-begivenheden #Kollektivopsigelse, som i øjeblikket har 2.500 interesserede personer.

En planlægning af opsigelser, som Dansk Sygeplejeråd tager afstand fra.

I dag, tirsdag, er sidste frist for at deltage i aktionen.

– Til sidst må man sige fra over for et system, som hverken passer på patienterne eller på de mennesker, der arbejder i det, siger Luca Pristed om opsigelserne til TV 2.

Luca Pristed har ikke et overblik over endnu, hvor mange der vil sige op, men han regner med flere end 1.000 sygeplejersker.

På onsdag eller torsdag vil der være et mere præcist tal på, hvor mange opsigelser der er tale om, når Regionerne har modtaget dem.

Hvad er løsningen?

Ifølge Luca Pristed er der to løsninger fra arbejdsgiveren side, der kan forhindre, at sygeplejerskerne siger op, skriver Se og Hør.

En kortsigtet løsning vil være at hæve grundlønnen, mens en langsigtet løsning vil være at kigge på arbejdspresset på sygehusene.

Christian Højer Schjøler, ekspert i arbejdsret på Syddansk Universitet, siger desuden til Berlingske, at en kollektiv opsigelse vil få konsekvenser for de sygeplejersker, der nedlægger arbejdet.

– Det står frit for enhver lønmodtager at opsige sin stilling, men det må ikke bruges som en kollektiv kamphandling, siger Christian Højer Schjøler, der formoder at regionerne vil forfølge sagen fagretligt.

Læs også