baby
Samfund

Sygehus bliver ved med at sende fødende på langfart. Var det noget med en tur på 110 km?

28. november 2022
af Katrine Rosenbæk
Foto: Unsplash
På Sjællands Universitetshospital i Roskilde mangler der så meget personale på fødeafdelingen, at 45 kvinder om måneden må føde på et af Region Sjællands andre fødesteder.

45 kvinder, som egentlig burde føde på Universitetshospital Sjælland i Roskilde, bliver hver måned spredt ud over Region Sjællands tre andre fødesteder. Der er ikke personale nok til, at afdelingen i Roskilde kan tage sig af dem.

Så de må ud at køre.

Fra Roskilde til Holbæk er der lige omkring 30 kilometer. Til Slagelse er der 60 kilometer. Til Nykøbing Falster er der omkring 110 kilometer. En tur på en time og 17 minutter.

Sådan har det været siden maj i år, og i efteråret blev ordningen forlænget frem til oktober 2023 med udfasning frem til 2024, fordi afdelingen stadig mangler jordemødre og læger. Med den forskel at nu er det ikke kun selve fødslen, men hele graviditetsforløb, der flyttes.

I sidste uge fortalte femina, at Herlevs fødeafdeling også sender cirka 30 fødende om måneden til Hillerøds fødeafdeling, og at Hvidovre vil sende 20 fødende om måneden til Rigshospitalet i januar og februar. Også på grund af personalemangel.

At fødende på denne måde flyttes rundt møder kritik fra Forældre og Fødsel, hvor Mie Ryborg-Larsen er formand.

- Det skaber utryghed hos de gravide og fødende, siger hun.

Hun betegner det som nødløsninger og kritiserer regionerne for at forlænge aftalerne i stedet for at løse problemet med at ansætte personale.

For dem, der får flyttet hele fødselsforløb i Region Sjælland, fremhæver hun den lange køretur.

- Det er ikke sjovt at sidde så længe i en bil med veer. Det er en form for disrespekt over for kvinder og fødende, siger hun. Hun håber dog beslutningen om at flytte hele forløb betyder, at familierne oplever en kontinuitet i løbet af deres graviditets- og fødselsforløb.

Helene Westring Hvidman er cheflæge på Gynækologisk og Obstetrisk afdeling på Sjællands Universitetshospital, Roskilde. Før sommeren flyttede de ”kun” selve fødslen, og her har kvinderne fået besked en-to måneder før fødslen. Nu flytter de også hele graviditetsforløb.

- Når vi desværre ikke kan tilbyde de gravide kvinder at føde hos os, så betyder flytning af forløb, at de gravide kommer til at føde der, hvor de har været tilknyttet, siger hun.

Region Sjælland har valgt den løsning for at skabe tryghed hos den fødende og for at undgå akutte omvisiteringer, hvor kvinden først flyttes under fødslen – når hun ringer ind og har veer.

Men der er langt til Nykøbing Falster fra Roskilde. Er det rimeligt, at man skal køre så langt frem og tilbage under graviditeten og ved selve fødslen?

- Vi gør, hvad vi kan for at tage hensyn til geografi og hvilken historik, kvinderne har, og andre forhold, der gør, at det ikke er muligt at omvisitere. Og så anerkender jeg, at det kan være udfordrende for nogen på grund af afstanden, og at det kan opleves som utrygt og forstyrrende, at vi ikke kan imødekomme ønsket om at føde hos os.

Imens arbejder de på at tiltrække personale til afdelingen, som fik en opnormering før sommeren.

femina ville gerne have interviewet Region Sjælland, men de har ikke ønsket at stille op. I stedet har de sendt en række skriftlige svar fra deres koncerndirektør, Jesper Gyllenborg.

Til spørgsmålet om, hvad det har af konsekvenser for de tre andre fødeafdelinger i regionen, skriver han, at forlængelsen af perioden blandt andet sker af hensyn til afdelingerne.

- Det er nemmere for dem at planlægge og rekruttere et år frem end to til tre måneder ad gangen. Det giver mere ro omkring situationen, skriver han.

Jeg kan godt forstå, at en del af de kvinder, der flyttes, ikke synes, at de får et optimalt tilbud. Men i det store billede sikrer vi på denne her måde den bedste løsning for alle fødende. Også for dem, der flyttes.

Risikerer I ikke bare at sende travlheden videre?

- Det er generelt svært at rekruttere både læger og jordemødre, og der er ofte travlt på fødegangene, men det skal blandt andet løses ved at rekruttere flere fastansatte og vikarer, som den længere periode giver mulighed for. Det er væsentligt at understrege, at det kun er de fødselsforløb, der vurderes som ukomplicerede, der flyttes, og pengene følger med de fødende, så det er ikke, fordi afdelingerne skal klare flere fødende for de samme penge.

Ordningen er forlænget til at vare næsten hele 2023. Hvis det er 45 fødende i 18 måneder, taler vi om 810 fødende. Er det rimeligt, at så mange fødende kvinder og familier skal sendes på langfart i regionen?

- Jeg kan godt forstå, at en del af de kvinder, der flyttes, ikke synes, at de får et optimalt tilbud. Men i det store billede sikrer vi på denne her måde den bedste løsning for alle fødende. Også for dem, der flyttes.

Læs også