Lise Meitner (1878-1968)
Samfund

Storfilm om atombomben nævner ikke "atombombens moder" med et ord: "Hun blev systematisk tilsidesat"

3. august 2023
Af Siri Franceschi
Foto: Afp Photo/AFP/Ritzau Scanpix
Atomfysikeren Lise Meitner blev indstillet til nobelprisen 48 gange og anses for at være en af mellemkrigstidens vigtigste fysikere, alligevel nævnes hun ikke i "Oppenheimer"-filmen.

I traileren til Christopher Nolans blockbusterhit "Oppenheimer" om atombombens opfindelse ses mænd med alvorlige ansigtsfolder diskutere verdenssikkerheden og komplicerede fysiske formler med andre mænd, mens filmens kvinder enten hænger vasketøj op eller græder.

Men faktisk spillede kvindelige fysikere en helt central rolle i tilblivelsen af atombomben, ikke mindst den tysk-østrigske fysiker Lise Meitner, der tilmed går under navnet "atombombens moder".

Derfor undrer det også den danske kvantefysiker Ulrich Busk Hoff, der er seniorrådgiver på DTU, at Lise Meitner ikke omtales i filmen.

– Hun er helt central for forståelsen af, hvad kernefission er, siger han til femina update og uddyber:

– Ved at betragte atomkernen som en vanddråbe, der holdes sammen af dens overfladespænding, udledte hun den teoretiske forståelse af, hvordan en urankerne deler sig, når den beskydes med en neutron, og det gjorde hende i stand til at beregne hvor meget energi der frigives.

Alligevel nævnes Lise Meitner ikke i filmen, hvilket også er blevet bemærket af amerikanske forskere og medier, der blandt andet beskriver, hvordan Hollywood igen reproducerer en stereotyp om, hvem der kan opnå succes og anerkendelse i naturvidenskabelige fag.

Lise Meitner blev født i Wien i 1878 og blev i 1926 den første kvindelige professor i fysik i Tyskland. I løbet af sin levetid blev hun indstillet til nobelprisen intet mindre end 48 gange, men hun modtog den aldrig, og blev heller ikke krediteret, da hendes mangeårige samarbejdspartner, kemikeren Otto Hahn, fik den for det mange betragter som deres fælles opdagelse af kernefission.

– Hun fik aldrig den nobelpris, hun var berettiget til. I stedet blev hun systematisk tilsidesat og tilmed snydt af sin ven (Otto Hahn, red.), der tog hele anerkendelsen. Hun modtog mange andre priser, men når man er i den her liga, er det nobelprisen der tæller, siger Ulrich Busk Hoff.

Derfor synes han også, at det er både uretfærdigt og uforståeligt, at ‘Oppenheimer’, der handler om atombombens tilblivelse, ikke anerkender hendes indsats.

At "Oppenheimer" ikke berører den indflydelse, Lise Meitner havde på atombombens opfindelse, kan skyldes, at filmen hovedsageligt beskæftiger sig med ‘Manhattan-projektet’, der havde til formål at udvikle en atombombe før tyskerne, og som Meitner blankt afviste at være en del af.

Men det retfærdiggør ifølge Ulrich Busk Hoff ikke hendes manglende repræsentation i filmen, da flere andre (mandlige) fysikere og kemikere bliver nævnt i en scene, hvor opdagelsen af fissionsprocessen diskuteres.

– Der er en scene, hvor forskerne er ved at indlede det projekt, der skal føre til 'Manhattan-projektet', hvor de siger, at nu har Otto Hahn og Fritz Strassmann vist, at man kan lave den her fissionsproces. Her havde det været så simpelt at flette Lise Meitners bidrag ind, da det er hende, der leverede hele den teoretiske forståelse.

Lise Meitner var stærk modstander af atomvåben, og i lyset af at opfinderen af den første atombombe J. Robert Oppenheimer selv fik moralske skrupler over konsekvenserne ved masseødelæggelsesvåben, mener Ulrich Busk Hoff også, at det havde givet mening at medtage Lise Meitner i filmen.

– Tror du, at der er en chance for, at Nolan og co. ikke har hørt om hende?

– Der er ingen tvivl om, at filmskaberne har været bevidste om hendes bidrag – hun bliver jo betegnet som atombombens moder – men alligevel vælger man at underkende hendes rolle, siger han.

Generelt mener Ulrich Busk Hoff, at filmen spejler en virkelig tendens, hvor kvinder ofte ikke opnår den samme anerkendelse som mænd i mange naturvidenskabelige fag.

– De her fag er fortsat domineret af mandlige forskere, og det gør det svært for kvinder at få den anerkendelse, de fortjener. Jeg så utrolig gerne, at forskningsgrupperne var mere balanceret kønsmæssigt, og derfor er det også så superærgerligt, at kvinder som Lise Meitner ikke fremhæves som rollemodeller, da det kunne stimulere flere kvinder til at gå i den her retning.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også