Sofie Larsen
Samfund

Sofie meldte sin lærer for krænkelser: ”Jeg står stadig med skammen selv, ligesom på efterskolen”

12. maj 2021
af Caroline Wilms
Foto: Andreas Bang Kirkegaard
Først blev han dømt i byretten – siden frikendt i landsretten. Sofie Larsen mener ikke, at hun har ansvaret for det forhold, hendes lærer indledte til hende, da hun gik på efterskole. Alligevel føler hun, at hun står tilbage med skammen.

”Klog, sød, smuk og en f.... god røv”

”Du er glad for sex, fornemmer jeg”

Sådan lød nogle af de beskeder, en 40-årig efterskolelærer sendte den dengang 15-årige Sofie Larsen tilbage i 2014 og 2015.

Han havde gennem skoleåret på en efterskole i Viborg-egnen blandt andet sendt flere beskeder med tydeligt seksuelt indhold til hende og masseret hende i et lokale på skolen midt om natten, mens de andre elever sov.

Hun var bange for, at der skulle ske mere end bare massage den aften, så hun satte en tampon op og løj om, at hun havde menstruation. Hans reaktion til det var, at det var ”megatræls.”

Sofie Larsen vidste fra starten, at det ikke var en normal opførsel fra en lærer, men det var spændende, og hun blev hurtigt forelsket i ham.

Samtidig gav det hende ondt i maven, og hun gik rundt i et konstant følelsescirkus, siger hun.

Forholdet til læreren endte, da han fik hende til at sende billeder af sig selv kun iført undertøj, og han sendte et billede retur af sin erigerede penis.

Sofie Larsen bar rundt på både skyld og skam i årene efter, forholdet til læreren sluttede.

Hun havde brug for, at nogle tog ansvar for det, så hun selv kunne lægge det fra sig. Derfor gik hun i sommeren 2019 til politiet og anmeldte efterskolelæreren for seksuelle krænkelser.

https://imgix.femina.dk/2021-05-12/sofie_larsen_4.jpg

Han blev i byretten i juni 2020 idømt tre måneders ubetinget fængsel for blufærdighedskrænkelse og skulle betale en erstatning på 15.000 kroner til Sofie Larsen.

Dommen ankede han, og i starten af april 2021 blev han frikendt ved landsretten.

Han har under hele forløbet nægtet sig skyldig.

– Det er ikke min skyld, men jeg føler, det er mig, der tager en del af straffen, siger hun.

Hans ansvar

Manden blev i første omgang kendt skyldig ved byretten, da retten ikke mente, at Sofie Larsen kunne have givet sit samtykke - hendes alder og omstændighederne taget i betragtning.

Det var dog ikke udfaldet i landsretten.

Selvom læreren tilstod, at både massagen og udveksling af beskeder og billeder havde fundet sted, og han havde udtalt, at han udlevede sin anden ungdom igennem hende, mente landsretten, at Sofie Larsen havde givet samtykke, da hun ikke havde sagt fra over for hans handlinger.

Men for 21-årige Sofie Larsen handler det ikke blot om samtykke.

– Det skal ikke reduceres til, om der var samtykke eller ej. Han var min lærer og over 20 år ældre end mig. Det er en principiel snak om, hvilket ansvar børn og unge skal have i en situation med voksne mennesker, siger hun.

– Jeg kunne som ung og forelsket i ham ikke sige fra. Unge kan ikke forventes at kunne sige fra og navigere i sådan noget. Selv hvis jeg havde lagt en hånd på låret af ham, burde det være hans ansvar at fjerne den hånd eller flytte det ben.

Hun mener, at de kasser, vi prøver at putte en sag som hendes ned i, er alt for snæver.

Det, hun har været udsat for, beskriver hun bedst selv som grooming.

Grooming er, når en voksen over længere tid opbygger en relation til et barn eller ung person og manipulerer dem til at overskride deres grænser.

Det kan for eksempel være at få dem til at sende billeder af dem selv, eller at den voksne begår et direkte seksuelt overgreb.

Men grooming findes der endnu ikke en reel lovgivning imod i Danmark, hvilket undrer Sofie Larsen. Til gengæld har vi i straffeloven § 223, der går under navnet ”Skolelærerparagraffen”.

Heri står der, at den, som har samleje med en person under 18 år, der er betroet den pågældende til undervisning eller opdragelse, straffes med fængsel indtil fire år.

Men da Sofie Larsen aldrig havde samleje med læreren, gælder den paragraf altså ikke.

Skolelærerparagraffen

§ 223 Den, som har samleje med en person under 18 år, der er den skyldiges stedbarn eller plejebarn eller er betroet den pågældende til undervisning eller opdragelse, straffes med fængsel indtil fire år.

Stk. 2. Med samme straf anses den, som under groft misbrug af en på alder og erfaring beroende overlegenhed forfører en person under 18 år til samleje.

Efter Sofie Larsen er stået frem med sin historie, har flere partier, herunder Venstre, SF og Socialdemokratiet, tilkendegivet, at der skal kigges på lovgivningen, så det aldrig er barnet, der kan ende med ansvaret i en relation til en voksen.

Johanne Schmidt-Nielsen, tidl. politisk ordfører for Enhedslisten og generalsekretær for Red Barnet, er også enig i Sofie Larsens kritik af den nuværende lovgivning.

– Det kaldes grooming, når en voksen manipulerer sig til et barns tillid med henblik på at begå seksuelle krænkelser. Skolelærerparagraffen bør udvides til også at omfatte andre former for seksuelle krænkelser. Herunder blufærdighedskrænkelse, skriver hun blandt andet på sin Instagram-profil.

Kulturministeriet sendte 16. april 2021 en pressemeddelelse ud, hvor det fremgår, at det vil ’stramme nettet’ i forhold til skolelærerparagraffen. Det betyder blandt andet, at det fremover vil være helt tydeligt i børneattesten (en attest, der viser, at voksne ikke har været straffet for overgreb på børn), hvis for eksempel en træner, har fået en dom for at have haft et seksuelt forhold til en mindreårig elev.

Kilde: Danske Love, Ekstra Bladet, Kulturministeriet

Loven er umoderne

Derfor fortæller hun nu sin historie og tager debatten op. Hun føler, at hun har et ansvar for, at andre ikke ender i samme situation, som hun er i nu.

– Jeg har ikke lyst til at leve i et samfund, hvor det, han har gjort, er lovligt, siger Sofie Larsen.

Hun forstår nemlig ikke, hvordan det kan være lovligt for hendes lærer at sende intime billeder, skrive upassende beskeder og røre ved hende, bare fordi der ikke var samleje involveret.

– Den eksisterende lovgivning er umoderne og skrevet i en tid, hvor den eneste rigtige form for sex var penetrationssex, og blufærdighedskrænkelse var, når du åbnede jakken over for en. Det seksuelle spillerum er blevet udvidet helt vildt i dag, og det afspejler loven ikke.

Hun håber nu på, at debatten kan føre til en lovændring, enten i form af en ny lov eller en revurdering og optimering af de eksisterende love, så de passer til tidsånden.

Dog ville hun ønske, at det ikke var nødvendigt med den debat.

– Det er jo ikke, fordi jeg synes, det er sjovt. Jeg ville ønske, at jeg ikke behøvede at bruge mit billede og navn i den her debat, og jeg kan godt være nervøs for, om det kan have konsekvenser, eventuelt jobmæssigt, i fremtiden, siger Sofie Larsen, der er i gang med en bachelor på ingeniørstudiet.

https://imgix.femina.dk/2021-05-12/sofie_larsen_3.jpg

Det endelige punktum

Da Sofie Larsen gik til politiet for at anmelde efterskolelæreren, håbede hun på, at hun kunne få sat et punktum i den sag. Hun ville ikke længere stå med ansvaret for den smerte og det følelsescirkus, hun har været i gennem.

Hun havde gode beviser i form af billeder og beskeder, og derfor havde hun også modet til at melde ham. Hun fik også at vide, at ”den kunne han ikke løbe fra” af politiet.

Så det kom som et chok for hende, da Landsretten ikke mente, at han var skyldig.

– Jeg fik ikke mit punktum, og mit ”han er skyldig.” Jeg står stadig med skammen selv, ligesom på efterskolen, siger hun.

– Det er pisse hårdt. Der er mange ting, der ramler sammen og noget, jeg ikke har fået bearbejdet. Nu hvor jeg ikke har fået mit punktum, skal jeg finde ud af, hvordan jeg så får det.

Hun har det under omstændighederne godt, og lige nu hjælper det at tale højt om problematikken og være med til at skabe debat, der forhåbentlig kan gavne andre, der står i lignende situationer som hendes.

– Jeg håber, at flere tør sige det højt og bede om hjælp. Jeg ved, at de står i en pissesvær situation, men at de nok skal komme igennem det, siger hun.

Men hun håber også, at hun på et tidspunkt har fået sagt det, hun skal sige i debatten, og derved kan sætte det endelige punktum og lægge ansvaret fra sig.

Læs også