Venus fra Milo
Venus fra Milo, udstillet på Louvre.
Samfund

Skal der stå en fem meter høj gravid kvinde foran Marmorkirken? Ja, mener billedkunstner

22. september 2021
af Kristine Enevold Villadsen
Foto: Unsplash, Lærke Posselt/Ritzau Scanpix
En fem meter høj statue, der skal forestille en gravid nøgen kvinde. Dét har billedkunstner Suste Bonnén ansøgt Københavns Kommune om at opføre foran Marmorkirken. For tiden er inde til, at den gravide kvinde og livet bliver hyldet, mener hun.

Selvom Danmarks mest kendte statue, Den lille havfrue, forestiller en kvinde, så er det et sjældent syn at se kvinder repræsenteret ved statuer på en tur rundt i landet.

Faktisk viser en opgørelse af Kulturarvsstyrelsen, at kun 28 ud af cirka 2.500 statuer over hele landet forestiller kvinder

Hvis ikke det er en eventyr- eller gudindefigur, som Den lille havfrue, så er der ganske få statuer tilbage, der repræsenterer vigtige kvinder i historien.

Blandt dem er blandt andet en statue af skoleleder Natalie Zahle i Ørstedsparken, en statue af Dronning Caroline Amalie i Kongens Have, og i Roskilde har man opført en statue af journalist Lise Nørgaard.

Lise Nørgaard statue
Statuen af journalist Lise Nørgaard blev opført i 2010 i Roskilde. Lise Nørgaards barndomsby.

Men hvad med en hyldest til den helt almindelige kvinde? Kvinden, der bliver gravid og fører livet videre?

Hende vil billedkunstneren Suste Bonnén nu hylde med en statue af en ukendt, gravid og nøgen kvinde, der skal symbolisere livet og moderskabet. Det skriver Berlingske.

12 mænd skal have selskab

Suste Bonnén har ansøgt Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune om, at skulpturen skal opstilles foran Mamorkirken i København.

Du kan se en skitse af skulpturen her.

Kirken har i forvejen 12 statuer af mænd heriblandt Søren Kierkegaard, Grundtvig og Knud den Hellige, der står placeret hele vejen rundt om kirken.

Mænd, der ifølge Suste Bonnén, er blevet fejret rigeligt.

Derfor mener hun, at vi skal hædre den kvinde, der har givet liv til de mænd, og det skal ske med en fem meter høj bronzeskulptur.

En skulptur, som hun beskriver som nutidig og tidløs.

– Det er en hyldest til livet. Uden den gravide kvinde var der ikke noget liv, siger hun til Berlingske.

Tiden er inde

Det er ikke første gang, at Suste Bonnén ansøger om at få tilladelse til at opføre en skulptur i København, der skal hylde livet.

For tyve år siden ansøgte hun om at opstille en barnevogn ved rundkørslen ved Christiansborg.

Men nu synes hun for alvor, at tiden er inde til at hylde kvinden, der hverken er professor, læge eller har haft en særlig status i samfundet.

– Det er en hyldest til det, der helt af sig selv opstår, siger Suste Bonnén.

Skulpturen skal navngives ”Opstandelsen”, for vi er alle sammen kommet af en gravid kvinde.

Og nu venter Suste Bonnén blot på svar fra Teknik- og miljøudvalget før hun ved, om hyldesten til livet og moderskabet kan blive en realitet.

Læs også