https://imgix.femina.dk/2021-06-08/spbog22-3-gry-jexen_.jpg
Samfund

Gry Jexen: ”Det er på tide, at vi affejer argumentet om, at kvinder ikke har en særlig vigtig plads i vores historie”

8. juni 2021
af Kristine Enevold Villadsen
Foto: Martin Hansen/Simone Maria Kønig Lilmoes
På universitetet lærte historiker Gry Jexen ikke nok om kvinder i historien. Hun tog derfor sagen i egen hånd og oprettede den populære Instagram-profil ”Kvinde kend din historie”. Nu har hun skrevet en bog, der skal bidrage til at skabe ligestilling i vores historie.

Mange af os vidste nok ikke, at Christian 4.s mor, Sophie af Mecklenburg, var Nordeuropas rigeste kvinde i 1600-tallet.

Hun var en hård forretningskvinde og lånte penge til Christian 4., så han kunne opføre Børsen og Rundetårn.

Du ved måske heller ikke, at det var dronning Dorothea, der i 1475 gjorde det muligt at åbne et universitet i København.

Hun rejste alene ned til paven i Rom og skaffede tilladelse, hvilket ikke var lykkedes kongen året forinden.

I historiker Gry Jexens nye bog, ”Kvinde kend din historie – spejl dig i fortiden” er dette blot nogle af fortællingerne om kvinder i danmarkshistorien, der skal frem i lyset.

– Jeg har prøvet at gå uden om de store kanoner som Karen Blixen og Tove Ditlevsen, som vi altid nævner, når vi taler om kvinder i danmarkshistorien. De er også vigtige, men jeg vil gerne vise, at det vrimler med kvinder, der har en rigtig vigtig betydning for os alle sammen, siger Gry Jexen.

Efter Gry Jexen var blevet færdiguddannet historiker, gik det op for hende, hvor lidt hun havde lært om kvinder i historien.

– Det er stadig helt legitimt kun at koncentrere sig om mænd i historien, og det skal simpelt hen bare stoppe nu, siger Gry Jexen om historieskrivning i dag.

Derfor gik hun i gang med sin egen research om alle de kvinder, hun ikke havde lært om på universitet.

Det udviklede sig til Instagram-profilen ”Kvinde kend din historie”, som har godt 45.000 følgere.

Gry Jexen oplever ofte, at responsen fra følgerne er, at fortællingerne om historiske kvinder er en øjenåbner. De finder en sammenhæng i, hvorfor vi gør og taler, som vi gør i dag.

Inspirerende kvinder i historien – udvalgt af Gry Jexen

Sophie af Mecklenburg (1590-1594).

Christian 4.s mor. Da hun blev enkedronning, flyttede hun til Lolland, hvor hun forstod at dyrke jorden og holde øje med det tyske marked. Hun var en benhård forretningskvinde og blev Nordens rigeste privatperson.

Thit Jensen (1876-1957).

Forfatter. Progressiv i forhold til kvinders ret til og oplysning om prævention i 1920’erne. En kontroversiel historisk person på mange måder, da hun samtidig kæmpede for det gode ægteskab.

Susanne Lindberg (1871-1934).

En af Danmarks første kvindelige cykelryttere. Slog verdensrekord, da hun cyklede 1.000 km på 54 timer og 18 minutter. Og gjorde op med tidens lægefaglige advarsel om, at kvinder ikke kunne tåle at dyrke sport – hun fødte nemlig syv raske børn.

50 udvalgte kvinder i danmarkshistorien får nu endnu mere tekstplads i Gry Jexens bog, hvor hun vil skrive dem ind i en større sammenhæng

– Det er på tide, at vi affejer argumentet om, at kvinder ikke har en særlig vigtig plads i vores historie. Mænd og kvinder i historien har ikke altid haft de samme muligheder og rettigheder til at udrette det samme, men mange kvinder har gjort det alligevel ad andre veje.

Læs også