update
Samfund

Selv om hun har fine æg, kan hun ikke blive mor i Danmark

7. februar 2024
Af Cecilie Fuhlendorff, vært på femina update
Foto: Elena Hybel Colding
I denne uges afsnit af podcasten femina update taler vært Cecilie Fuhlendorff med Thea Skjærbæk Pedersen, som er født uden livmoder. Det forhindrer nemlig Thea i at blive mor i Danmark, som reglerne er nu.

Hvad gør man, når man brændende ønsker sig børn, men ikke lovligt kan få dem i det land, man bor i?

Ugens historie i femina update fik mig til at reflektere over den fængslende følelse, det må være, når man næsten har de biologiske midler til at kunne lave sine egne børn, men mangler den sidste hjælp - og den så er ulovlig.

Som at stå med fødderne i størknet cement på en løbebane, hvor du kan se målstegen.

Hvem skal bære mine børn?

Hvem skal bære mine børn?

Femina update | 22 min

Podcast: femina update

Hver uge dykker vi ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig i podcasten femina update.

Vi fortæller om de vigtigste agendaer, opsigtsvækkende fænomener og mest fascinerende personer, set gennem femina updates øjne.

Der kommer et nyt afsnit hver torsdag, og du kan lytte i appen Ally, eller hvor du normalt hører podcast.

Thea Skjærbæk Pedersen er født uden livmoder, og selv om hun har sunde æg og æggestokke, så er vejen til at få biologiske børn i Danmark rigtig lang.

Hun må nemlig ikke få taget æg ud herhjemme, fordi det ville være med henblik på at få sat dem op i en rugemor. Derudover kan hun ikke benytte sig af en rugemor herhjemme, fordi sundhedspersonale ikke må hjælpe til med kunstig befrugtning ved rugemoderskab i Danmark.

Med andre ord: Det er umuligt for hende at få sine biologiske børn i Danmark, selv om hendes æg ligger klar.

Jeg har talt med hende om, hvordan det føles at være tæt på, men alligevel langt fra en drøm om biologiske børn, og hvilke perspektiver, hun mener, der mangler i debatten om ufrivilligt barnløse.

Læs også