https://imgix.femina.dk/2022-11-18/20221107-175121-6-5184x3456ma.jpg
Samfund

Protesterne i Iran intensiveres: Sikkerhedsstyrker slår brutalt ned på demonstranter

18. november 2022
Af Signe Larsen, Silje Qvist
Foto: Dilara Senkaya/Reuters/Ritzau Scanpix
Mens protesterne i Iran løber ind i sin tredje måned, ser det kun ud til at blive mere og mere voldeligt. Sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og demonstranter har nu kostet hundredvis af liv, mens mindst fem personer har fået tildelt en dødsdom.

Uniformerede mænd, der slår løs på kvinder i metroen. Demonstranter, der slæbes hen ad jorden. Skud, der affyres mod civile.

Det er virkeligheden lige nu i Iran, hvor protesterne mod regimet er gået ind i sin niende uge.

Ifølge The Guardian er protesterne i landet intensiveret den seneste uges tid – det samme er sikkerhedsstyrkernes brutalitet over for civile og demonstranter.

I denne uge gik iranske og kurdiske borgere på gaden for at markere treårsdagen for "Bloody November" i 2019, hvor regeringen dræbte mindst 1500 demonstranter under en række protester, der fandt sted, fordi oliepriserne var enormt høje.

Sikkerhedsstyrkerne har dræbt mindst ni personer inden for et døgn under protester i byerne Bukan, Kamyaran, Sanandaj og i Jina Masha Aminis hjemby Saqes, lyder det fra menneskerettighedsorganisationen Hengaw.

I nogle kvarterer dansede folk på gaden, mens man i andre satte ild til skraldespande og blokerede gaderne. Nogle steder svarede sikkerhedsstyrkerne tilbage ved at skyde mod menneskemængden, skriver mediet Iran International.

En af dem, som ugens sammenstød også gik ud over, var en ni-årig dreng, der onsdag aften blev dræbt af overfaldsmænd på motorcykler. Det menes at være sikkerhedsstyrkerne, der stod bag angrebet, skriver The Guardian.

Drengen, Kian Pirfalak, var en af syv personer, inklusiv en kvinde og et 13-årigt barn, der blev dræbt af bevæbnede mænd i den vestlige by Izeh.

Nyhedsbureauet IRNA skriver ifølge the Guardian, at myndighederne beskylder terrorister for at stå bag angrebet. De skulle angiveligt have udnyttet, at der var mange demonstranter på gaden.

Men et familiemedlem til Kian har efterfølgende fortalt, at det var sikkerhedsstyrkerne, der var skyld i drengens død. Han var blot ude at køre en tur med sin far, da deres bil blev angrebet fra alle sider.

Regimets brutalitet har nu også fået flere i landet til at strejke for at bakke op om protesterne. Det gælder butiksejere, fabriksarbejdere og studerende.

Samtidig blev der søndag aften i Teheran afgivet den første dødsdom i forbindelse med de landsomfattende demonstrationer. Nu har mindst fem demonstranter fået en dødsdom. Én af dem for angiveligt at have sat ild til en regeringsbygning.

Demonstranterne og deres støtter er begyndt at bruge betegnelsen ”revolution” om de mange protester. Men eksperter vil ikke gå så langt som at kalde det en revolution endnu.

For at kunne kalde det for en revolution, vil det kræve, at demonstranterne skal gå direkte efter at vælte regeringen, siger Iran-ekspert Claus Valling Pedersen.

Han mener, man er tættere på en revolution nu end nogensinde før i Iran. Men før det når dertil, vil regimet kæmpe med næb og klør og sætte ind med alt for at slå demonstranterne ned. Nøjagtig som vi ser nu.

Læs også