https://imgix.femina.dk/2022-11-14/20221114-060116-5-4032x3024ma.jpg
Iran

Et flertal i det iranske parlament har fået dødsdom igennem. Nu er den første dom afsagt

14. november 2022
Af Silje Qvist
Foto: Wana News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Ifølge de iranske justitsmyndigheder er en ukendt person dømt til døden for blandt andet at være ”fjende af Gud”.

Søndag aften har Iran afsagt den første dødsdom i forbindelse med de sidste otte ugers landsomfattende demonstrationer.

Det skete ved domstolen i hovedstaden Teheran ifølge justitsministeriets webside Mizan Online. Demonstrationerne opstod i kølvandet på, at den 22-årige Jina Mahsa Aminis døde, efter hun havde været i moralpolitiets varetægt.

Den anklagede er dømt for at have sat ild til en regeringsbygning og for at være ”en fjende af Gud”, skriver TV 2 via Ritzau. Netop den sidstnævnte dom regnes efter iransk lov som en af de værste forbrydelser, man kan begå som menneske.

Derudover er den anklagede dømt for at "have forstyrret den offentlige orden og forsamlinger og at stå bag en forbryderisk sammensværgelse mod den nationale sikkerhed".

Det er ikke oplyst, hvem den dødsdømte er.

I sidste uge efterspurgte 227 af det iranske parlaments 290 medlemmer, at domstolene skulle kunne uddele dødsstraf til demonstranterne.

I en udtalelse fra søndag kalder lovgiverne demonstranterne ”mohareb”, der på arabisk betyder ”kriger”, men som gennem islamisk lov eller sharia har betydningen ”Guds fjende”, der bør få dødsstraf.

Derudover er demonstranterne blevet sammenlignet med medlemmer af Islamisk stat, fordi de ”angriber menneskers liv og ejendele”.

Irans sikkerhedsstyrker har ifølge den norske NGO Iran Human Rights Group dræbt 326 mennesker, siden demonstrationerne begyndte. Det inkluderer 43 børn og 25 kvinder.

Læs også