Olivia Rodrigo Glastonbury, abort, fri abort, USA
Samfund

Popstjerne hev en overraskende gæst på scenen - og kom med en utvetydig besked til den amerikanske højesteret

27. juni 2022
af Kristine Enevold Villadsen
Foto: Ritzau Scanpix
Flere store stjerner brugte den engelske festival Glastonbury til at fordømme USA's tilbagerulning af retten til fri abort. Blandt dem var Olivia Rodrigo og Lily Allen, der dedikerede hittet ”Fuck you” til den amerikanske højesteret.

Da en række store stjerner gik på scenen til en af verdens største musikfestivaler, Glastonbury, gik det ikke ubemærket hen, at den amerikanske højesteret i weekenden afskaffede den konstitutionelle ret til abort.

En af stjernerne der udtrykte sin mening, var den 19-årige Olivia Rodrigo, som også var et af hovednavnene på festivalen.

Som en overraskelse havde hun taget den britiske popstjerne Lily Allen med på scenen til at spille hittet ”Fuck you” til amerikanske højesteret.

– Jeg er sønderknust og forfærdet. Så mange kvinder og piger kommer til at dø på grund af det her.

– Jeg vil dedikere den næste sang til de fem medlemmer af Højesteretten, der har vist os, at når alt kommer til alt, så er de pisseligeglade med frihed, sagde Olivia Rodrigo til det store publikum.

Herefter nævnte hun navnene på de fem højesteretsdommere, og dedikerede Lily Allens hit til dem.

Sangen ”Fuck you” blev oprindeligt skrevet af Lily Allen i 2009 inspireret af de ultrakonservative partier, der begyndte at få mere magt i USA og Storbritannien, skriver Rolling Stone.

Du kan se klippet med Olivia Rodrigo og Lily Allen i videoen nedenfor.

”En sort dag for kvinder i USA”

Olivia Rodrigo og Lily Allen var ikke de eneste popstjerner, der rakte langemanden i vejret og fordømte abortbeslutningen i USA. Det skriver Se og Hør.

Den amerikanske Grammy-vinder Billie Eilish brugte også sin plads på scenen til at sætte opmærksomhed på tilbagerulningen af kvinders rettigheder i USA.

Billie Eilish, abort, USA

– I dag er en virkelig sort dag for kvinder i USA. Det er det eneste, jeg kommer til at sige, for jeg kan ikke holde ud at tænke mere på det lige nu, sagde den 20-årige sangerinde.

Også New Zealandske Lorde brugte sin optræden til at fortælle, hvordan kvinders krop altid bliver kontrolleret.

– Vil i høre en hemmelighed, piger? Allerede fra før I bliver født, er det forudbestemt, at jeres krop skal blive kontrolleret og objektiviseret.

- Den rædsel er jeres føderet, sang hun til slut i ”Secrets From a Girl (Who’s seen it all)”, som hun havde ændret teksten i for at få sit budskab ud.

Lorde, abort, USA

Den amerikanske rapper Kendrick Lamar lod heller ikke abortbeslutningen gå ubemærket hen.

”Held og lykke til kvinders rettigheder. Dømmer de jer, dømmer de gud," sang han.

Kendrick Lamar, abort, USA

Imens han sang, havde han blod løbende ned i ansigtet fra en krans med torne på hovedet.

Derefter smed han mikrofonen på gulvet og gik af scenen, skriver BBC.

Læs også