rangliste
Samfund

Pigerne bliver rangeret efter deres udseende: "Pænt nej tak" og "Skal drikkes i hegnet først"

24. maj 2023
Af Aja Nøhr Larsen
Foto: Unsplash
Antallet af sager peger på, at digitale ranglister er en udbredt tendens på skoler landet rundt. Senest er det på Odsherred Efterskole, at pigerne har måtte finde dem selv rangeret efter deres udseende

En gruppe piger på Odsherred Efterskole har fundet deres navn og foto på en liste, hvor de er rangeret efter deres udseende uden deres samtykke.

Det skriver DR.

Listen er blevet lagt ud på en hjemmeside, hvor fotos af de enkelte piger er blevet fordelt i forskellige kategorier.

Eksempelvis “Pænt nej tak”, “Smash” og “Skal drikkes i hegnet først".

Jesper Graft, som er far til en af pigerne, blev chokeret, da han fik besked om, at hans datter optræder på listen. Det samme gjorde hans datter, som ikke vidste, at hendes navn stod på den.

– Jeg synes ikke, at det er særlig fedt. Jeg synes, at hvis ens datter skal være med i sådan noget, så skal det være fordi, at hun selv har valgt det. Det er ikke noget, andre mennesker skal gøre på hendes vegne, og i øvrigt er det en pænt overfladisk tilgang til livet, siger han til DR.

Odsherred Efterskole er ikke det første eksempel på den slags lister. De seneste år har der været flere sager, hvor digitale ranglister er blevet delt på skoler og gymnasier.

Herunder blandt andet på Skive Gymnasium, Midsjællands Gymnasium, Djursland Efterskole, Hjemly Idrætsefterskole og Munkensdam Gymnasium.

På sidstnævnte blev fem 3.g-drenge i september sidste år hjemsendt i en uge, efter de havde lavet og delt en rangeret liste med 200 piger fra den nye årgang. Listen blev delt vidt og bredt og nåede ud til det meste af byen.

Her lød kategorierne blandt andet: “Ville hellere skære pikken af” og “Ellers tak du”.

Sanne Lind, som er Børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, mener ifølge DR, at vi skal være særlige opmærksomme på problemet. Hun påpeger, at det er mere udbredt, end de i Børns Vilkår tidligere har troet, og at det kan have store konsekvenser for dem, som havner på listerne.

– Det kan være stærkt ubehageligt for dem, som det går ud over. Derfor skal vi hjælpe de unge mennesker med at stoppe den måde at bedømme hinanden på, siger hun til DR.

Ifølge DR har Odsherred Efterskole ikke ønsket at udtale sig om sagen, men de oplyser, at de har været i kontakt med både elever, deres forældre og politiet, og at listen nu er fjernet fra nettet.

Læs også