https://imgix.femina.dk/2022-09-23/20210303-142841-5-5536x3690ma.jpg
Gymnasium

"Ellers tak du": Fem gymnasiedrenge bedømte alle 1.G-piger og delte listen - nu skal de sige "undskyld"

23. september 2022
Af Silje Qvist
Foto: Søren Gylling/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
I dag får de 200 piger fra 1.g en undskyldning fra de fem 3.g drenge, der lavede en rangliste over pigernes udseende. ”Ingen lærer noget af at blive straffet mere,” siger rektor på Munkensdam Gymnasium. Samtidig har en godt 3.000 skrevet under på en underskriftindsamling, der kræver, at drengene bortvises.

Denne fredag skal de fem drenge fra 3.g stå over for de selvsamme piger, de har ranglistet efter udseende og undskylde.

Drengene skal personligt sige undskyld til alle, der optræder på listen i det, som skolen kalder en ”undskyldningsseance”.

Drengene kan efter seancen fortsætte på skolen.

”Der er ingen læring i at blive straffet mere, end de allerede er blevet,” siger rektor på Munkensdam Gymnasium Per Møller til TV Syd.

Han nævner, at seancen sker efter et ønske fra de fem elever selv.

For en uge siden kom det frem, at fem drenge fra 3.g havde lavet en rangliste over 200 piger fra 1.g. Her havde de rangeret pigerne i forskellige kategorier, hvor der blandt andet kategorierne: "Ville hellere skære pikken af" og "Ellers tak du".

Efterfølgende var drengene blevet øjeblikkelig hjemsendt, hvorefter de har været hjemsendt i en uge.

Siden har rektor Per Møller overvejet, hvad han skulle gøre efterfølgende.

Han har rådført sig hos Børns Vilkår og Red Barnet og talt med de fem elever selv. Der kom de sammen frem til, at undskyldningsseancen er den rigtige løsning på konflikten.

- Det er unge mennesker i udvikling. Det letteste ville være at bortvise de her fem elever. Men der er ingen læring i at blive straffet mere, end de allerede er blevet. Den straf er så blevet toppet af den efterfølgende udskamning i medierne, siger Per Møller til TV Syd.

Da TV Syd spørger ham, om den udskamning, som pigerne har været udsat for, ikke er langt værre, svarer han:

- Jo, den er mindst lige så slem, men jeg understreger også, at der ikke findes én rigtig løsning på konflikten, siger Per Møller.

Han peger på, at det særligt er den delingskultur, der er blandt unge mennesker, der er problemets centrale kerne. Per Møller ser denne sag som en anledning til at gå ind i en kulturdebat om netop denne delingskultur.

Til Politiken fortæller to tidligere elever, at de har startet en underskriftindsamling for at få drengene bortvist. I skrivende stund har lidt mere end 3.000 skrevet under.

En af initiativtagerne, Anders Voss Jacobsen, fortæller til avisen, at han har fået flere henvendelser fra piger, der er glade for indsamlingen:

»Der er jo kvinder, der håber, at drengene bliver smidt ud. Det er de ofre, vi skal lytte til. Det er ikke fair, at de skal møde de her drenge på gangene«, siger han til Politiken.

Hvordan skal undskyldningsseancen foregå?

Rent praktisk skal de fem elever møde to 1.g klasser ad gangen, og derefter skal sige personligt undskyld og få en dialog i gang.

- Det bliver en brobygningssession, hvor de fem elever skal forstå, hvordan hændelsen har påvirket dem, der har følt sig krænket. Der skal opnås en grundig forståelse for, hvad der er sket. Eleverne skal selv finde hinanden, siger Per Møller og tilføjer, at skolen hele tiden er med på sidelinjen med professionel assistance.

Det er ser rektor Per Møller en vigtig læring i.

- Man kan vælge at vende hinanden ryggen, og det er den nemmeste løsning. Men man kan også vælge at sætte sig ned og tale om det for at løse det, og det er svært. Men det er netop heri, dannelsen ligger, siger han.

Nye lister er dukket op

Efter sagen på Munkensdam Gymnasium i Kolding er der ifølge JydskeVestkysten dukket nye lister op.

Der er blevet opdaget en julekalender med henholdsvis drenge og piger, hvor der gemmer sig en ny elev bag hver låge. Samt en ”most wanted”-liste til introfesten med de nye elever. Her går det ud på, at ældre elever skal kysse med de nye elever, hvilket udløser gratis øl.

- Det er ikke noget, som vi på nogen måde bifalder. Det skal vi have gjort noget ved i dialog med dem, der har lavet de her lister, hvis vi kan finde ud af, hvem det er, siger Per Møller.

Der er mere hjælp, hvis nogen har brug for det

Efter seancen med undskyldningerne vil der være individuelle samtaler med alle 1.g eleverne. Skolens studievejledere vil gennem én til én samtaler ”scanne” hver enkelt elev for, om nogen kunne have brug for mere hjælp efterfølgende.

- Vi taler med alle for at finde ud af, hvem der er hårdest ramt og for at finde ud af, om hver elev er tilfreds med at have ytret sin utilfredshed. Hvis de har brug for at tale mere, tager vi os også tid til det. Vi kan også tilbyde dem at tale med en psykolog, hvis de har brug for det, siger Per Møller til TV Syd.

Red Barnet har stillet en bisidder til rådighed, som kan agere som mægler mellem elever og forældre, hvis det skulle blive nødvendigt.

Rektor Per Møller oplyser TV Syd om, at han har været i kontakt med Sydøstjyllands Politi, og at de ikke går ind i sagen med ranglisten.

Politiet oplyser i mailen, som TV SYD har set, at der kan være tale om en overtrædelse af Straffelovens §267 om æreskrænkelser. Hvis der skal rejses sager, skal det foregå som civile retssager.

- Jeg håber, at vi både får landet den konkrete sag ordentligt, men samtidig benytter sagen som en anledning til at få kigget bredere på samværsnormerne for unge mennesker, afslutter Per Møller.

Læs også