Babyshower
Samfund

Opråb fra nybagt mor: "Babyshower, nej tak. Så fyld hellere min fryser med boller"

17. december 2021
af Stine Næss-Hartmann
Foto: Astrid Waller
KLUMME: Jeg vil hellere have natbind og hjemmelavede boller, end jeg vil have et babyshower fyldt med balloner, skriver journalist Stine Næss-Hartmann.

Stine Næss-Hartmann er er journalist hos KK. Klummen er udtryk for skribentens holdning.

For cirka syv år siden var jeg til mit allerførste babyshower.

En blanding af alkohol, x antal balloner samt en kage formet som en ble var det, der mødte mig, da jeg trådte ind i lejligheden hos min "nu er det snart slut med at være gravid"-veninde, der snart skulle presse både en baby og en moderkage ud.

Men først skulle en gigantisk blekage fortæres, og bodystockinger i størrelse "denne passer i maks tre dage" skulle overrækkes til drengen, jeg mener den højgravide.

Hovedrolleindehaveren af dagens babyshower sad godt plantet mellem sine noget akavede venner, mens sveden piblede frem, og hun forsynede sig med blekage, før kvalmen tog over og hendes toiletbesøg øgedes i takt med volumen på gæsterne.

I et nanosekund kunne jeg næsten forveksle dette babyshower med en polterabend.

Jeg mener en polterabend, hvor æresgæsten ikke selv hyggede sig lige så meget som resten af gæsterne.

Morshower

Året gik, og da jeg selv sad på toilettet med en pind i hånden, var et babyshower ikke noget, jeg sad og ventede på eller glædede mig nævneværdigt til.

Og siden en flagermus i Wuhan førte til en verdensomspændende epidemi, lige før jeg fødte, var forsamlinger ikke noget, jeg ønskede.

Men da ungen pludselig var her, og jeg blev kastet direkte ind i ensomhedens vugge, var det en række andre ting, jeg satte pris på at modtage fra mine nærmeste.

Venner, som kort efter fødslen troppede op ved min dør med madvarer, gigantiske bind til den enorme mængde blod, der kommer efter en fødsel, samt creme til mine ømme brystvorter, efter jeg pludselig var blevet til en 24-timers malkeko.

Der har du min slags babyshower, eller skal vi sige morshower, da det trods alt er moren, der trænger til sådanne ting.

Og som jeg har forstået (googlet) historien, havde man før i tiden for vane at komme på besøg ved den nybagte mor med næringsrig mad. Det står i hvert fald på Wikipedia.

Når et barn blev født, var det almindeligt, at kvinden lå i barselssengen i flere dage. Når hun kom til kræfter igen, kom familie og naboer på besøg med barselsgrød.

Altså, giv mig hellere grød ved døren i stedet for at spilde penge på ikke-miljøvenlige balloner, FØR ungen overhovedet er blevet født!

I min verden føles det også lidt underligt at have fejret sit ufødte barn, hvis, hvis, hvis ting nu ikke skulle gå som forventet. Også selvom risikoen er lille.

Shoppefest

En kort søgning på ordet babyshower og du har nærmest allerede scrollet dig gennem unødvendige gadgets, før du overhovedet ved af det.

"Køb alt til dit babyshower her! 1-3 dages hurtig levering!" Dette amerikanske koncept medfører desuden også et købpres på linje med Halloween.

Jeg har stadig til gode at opleve et babyshower, hvor brugt tøj og legetøj er i fokus.

Noget, der i større grad burde blive opfordret til. Især med tanke på levetiden for bodystockinger og hatte i størrelse mini.

Så fyld hellere min fryser med boller og andre hjemmebagte godter i stedet for at give mig x antal lyseblå bodystockinger, babyen alligevel ikke får brugt.

At fejre, at du skal være mor eller far kan være en rigtig dejlig tradition, men som disse fejringer ser ud i dag, taler vi nærmest kun om (over)forbrug sat i system.

At give de vordende forældre omsorg i form af mad ved døren eller i form af tøj eller legetøj, der stadig er i god stand, selvom det er brugt, er noget, jeg synes, vi skal fremhæve meget mere i dagens brug-og-smid-væk kultur.

Forleden havde jeg en bytte-aften med mine naboer. Vi tog alle tøj, sko eller andre ting fra vores hjem, vi ikke brugte mere, med og byttede dem med gamle-nye og brugte skatte.

Alle tog hjem med en ny garderobe, og jeg vil sige, at den lykkerus, jeg kan føle ved shopping, også dukkede op ved denne bytte-aften.

Pointen er, at vi skal slå et slag for genbrug, også når en baby er på vej eller netop er blevet født.

Og hvis du skal besøge en nybagt mor eller far, så medbring et nybagt brød, du kan overrække til de nye forældre.

Denne artikel blev oprindeligt publiceret på KK.no.

Læs også