Samfund
2. september 2022

Olivia og hendes amerikanske mand drømte om et helt almindeligt familieliv i Danmark. Nu vil de ikke mere

Olivia og hendes familie har været i en stresstilstand i ti år, på grund af de stramme krav for familiesammenføring, der er i Danmark. Nu planlægger de at flytte til Sverige for at bo i et land, hvor de føler sig accepteret.
Af: Aja Nøhr Larsen
Olivia

Foto: Emma Line Sejersen

Olivia Scott skulle egentlig bare studere et enkelt semester i Alaska, men da hun en aften tog til en koncert på en bar, mødte hun Charles. De vidste meget hurtigt, at det skulle være de to og de begyndte at snakke om, hvor de skulle bo. Både Italien og Sverige var oppe og vende, men da Olivias far døde, besluttede de at flytte tilbage til Danmark, for at være sammen med hendes familie.

Det er ti år siden, og den tid har været præget af stress, nervøsitet og en konstant uro på grund af de regler for familiesammenføring, der er i Danmark.

Nu har Olivia og Charles givet op og flytter til Sverige med deres to børn. Medmindre der altså sker noget markant i reglerne for familiesammenføring.

Efter ti år i Danmark er det stadig ikke lykkedes Charles at få statsborgerskab. For at få det, skal han først have permanent opholdstilladelse i mindst fem år – hvilket heller ikke er lykkedes at få endnu.

– Der er så mange krav til begge parter, som det er så svært at leve op til. Vi lever i en konstant frygt for at træde forkert. Og hver gang vi tror, vi er tæt på at få mere stabilitet, bliver der lavet om i reglerne.

De stramme og skiftende krav har påvirket Olivia og hendes familie, på en måde hvor de ikke har kunne leve et normalt familieliv i Danmark.

– Hver gang vi får en mail fra noget, der minder om udlændingestyrelsen, får vi stresssymptomer. Når der er valg, handler det hjemme hos os kun om, hvorvidt min mand mon får lov at blive i landet. Og da jeg skulle føde mit andet barn, frygtede jeg, at hvis jeg døde, ville min mand blive udvist – for hvad så med vores datter?

https://imgix.femina.dk/2022-09-02/o.jpg

Da Olivia og Charles flyttede til Danmark var de nyforelskede og håbefulde, da gik de ind til udlændingestyrelsen ved Sortedamssøen for at søge om familiesammenføring.

I de syv måneder hvor de ventede på svaret, måtte Charles ikke foretage sig noget. Hverken studere, arbejde eller modtage sprogundervisning.

– Han ville så gerne i gang og ud i samfundet. Vi sad bare derhjemme og var nervøse og blev begge deprimerede.

Ansøgningen blev godkendt. Men selv om Charles fik midlertidig opholdstilladelse, er der stadig en masse regler og krav som skal overholdes.

– Vi var bange for at flytte, for hvad nu hvis det nye sted ikke lever op til alle de krav, der er om bolig? Hvis min mand får en fartbøde på over 3000, kan han måske ikke forlænge sin opholdstilladelse. Vi kan ikke tage et år til udlandet og arbejde, og hvis vi glemmer at tjekke e-Boks, kan det have store konsekvenser.

Efter Olivia og Charles havde boet et par år i Danmark, begyndte de at se frem imod at kunne søge om permanent ophold – men så ændrede reglerne sig. Nu var det ikke nok, at Charles studerede, han skulle have et fuldtidsarbejde i mindst fire år, inden de kunne søge.

– Alt hvad han havde lavet de sidste fire år, talte pludselig for ingenting, fordi han havde studeret og ikke arbejdet.

Charles har for et par år siden endelig fået et fast arbejde, men han må højest have seks måneders samlet pause.

– Der er et konstant pres for, at han ikke bliver fyret eller går ned med stress. Så kan han starte helt forfra igen.

Bægeret flyder over

Selv om der kun er et par år til, at Charles vil kunne søge permanent opholdstilladelse, har de sidste ti års kamp i udlændingesystemet gjort, at de har fået nok.

Der er særligt to tidspunkter, som Olivia husker, hvor det hele blev for meget for hende.

Det første er, da Charles på et tidspunkt var på jobcenteret for at sige, at han ville tage hvilket som helst job.

– De tilbød ham penge for at rejse tilbage til USA. De ville hellere betale ham for at forlade mig og vores børn, end de ville give ham et arbejde. Jeg blev så rasende, at jeg havde lyst til at gå ned på det jobcenter og finde den person, der havde sagt det. Men jeg ved jo godt, at det ikke er dem, der bestemmer reglerne.

Og da Olivias børn for nyligt blev blandet ind det hele, flød bægeret over.

Fordi deres datter er fyldt syv år, kan de slippe for at betale det beløb, det koster hver gang opholdstilladelsen skal fornyes. De skal bare bevise, at deres datter er dansk nok.

– Det at skulle forsvare, at min datter er dansk nok, var for meget. Hun er født og opvokset her, men vi skulle dokumentere alt muligt om hende, fra hendes sprogfærdigheder til hendes forhold til dansk kultur.

Påvirket forholdet og børnene

Det, at hendes børn blev en del af det, satte gang i beslutningen om at flytte til Sverige. Og på trods af, at hun elsker Danmark, den sorte humor og cykelkulturen, sit arbejde og deres hus i Stenløse, så tænker hun tit på, hvor anderledes deres liv kunne have været i et andet land.

– Nogle gange har jeg skyldfølelse overfor mine børn, for hvis vi nu var flyttet inden vi fik børn, så skulle de ikke udsættes for det her ryk væk fra deres skole og venner, og så kunne de være vokset op uden to forældre, der er presset til det yderste.

Olivia kan også mærke, hvordan det hele har haft påvirket forholdet til sin mand.

– Vi er hele tiden stressede og nervøse, og det ender ud i konflikter. Nogle gange kan jeg ikke undgå at lade det gå ud over ham og blive vred over, at han ikke er bedre til dansk eller har haft et fast job, siden han blev færdiguddannet. Så minder han mig om, at han er flyttet om på den anden side af jorden for mig. Og så bliver jeg faktisk lidt pinlig over, at det er mit hjemland, der har de her regler.

Sverige

At familien har valgt Sverige skyldes, at der ifølge Olivia, er et fundamentalt andet syn på statsborgerskab.

– I Sverige har man retten til at blive anerkendt af det land man bor i, og man respekterer internationale familier. I Danmark er du konstant på prøve for at modbevise, at du er til skade for samfundet.

https://imgix.femina.dk/2022-09-02/l.jpg

For Olivia er det også vigtigt, at det land hun bor i afspejler de værdier, hun gerne vil give videre til sine børn.

– Jeg vil gerne bo i et land, hvor jeg kan love mine børn, at de kan komme til at leve sammen med den de elsker – også selv om personen ikke kommer fra Danmark.

En andenrangs dansker

Olivia kan tydeligt mærke, hvordan det har påvirket hendes tilhørsforhold til Danmark at skulle kæmpe for at få lov at bo her med sin mand.

– Det er svært at leve i et samfund, hvor man føler, man er forkert, bare fordi man gerne vil leve sammen med et menneske, der ikke kommer fra et EU-land. Man bliver en andenrangsdansker, og man skal hele tiden bevise, at man er god nok.

Én ting er, at reglerne rammer familien personligt, men Olivia kan heller ikke forstå, hvordan det er til gavn for det danske samfund.

– Politikerne siger at reglerne skal være stramme men ikke tossede. Men de er tossede. Vi har så meget at give til det her land, og det kan vi ikke komme til.

Ægteskab uden grænser

Da Olivia var på barsel, følte hun sig meget alene med sin frustration. Så fandt hun organisationen Ægteskab Uden Grænser, og opdagede hvor mange andre, der stod i samme situation.

– Jeg havde en følelse af, at jeg var for sensitiv eller at jeg overdrev, men efter jeg rakte ud til andre i den her situation, blev jeg bekræftet i, at det var jeg ikke. Der er utallige par og familier, der er påvirket alvorligt psykisk og økonomisk.

Nu sidder Olivia i bestyrelsen i Ægteskab Uden Grænser, som kæmper for, at de danske regler bliver ligestillet med EU-reglerne.

– Det betyder, at så længe du er økonomisk selvforsørgende, så har du ret til at udøve familieliv med hvem end, du har lyst til.

Læs også