kondom
Samfund

Mange dropper kondomet. Men det får denne kønssygdom til at boome

6. februar 2024
af Marie Møllegaard Andersson
Foto: Unsplash
Den seksuelt overførte sygdom gonorré er i fremgang blandt unge i Danmark. En stigning, der ifølge eksperter kan have alvorlige konsekvenser.

Det er blevet langt mere almindeligt at droppe kondomet - og det har konsekvenser.

Det fortæller sektionsleder hos Statens Serum Institut (SSI) Maria Wessman i et interview med TV 2.

Tal fra SSI viser nemlig, at antallet af smittede med sexsygdommen gonorré nåede nye højder i 2023. Her blev der fundet 4.031 tilfælde af gonorré.

- Der er stadig mest smitte blandt homoseksuelle, men antallet stiger voldsomt blandt unge heteroseksuelle. Den simple forklaring er, at mange ikke længere bruger kondom, siger Maria Wessman til TV 2.

Hun forklarer, at der formentligt er et mørketal blandt mænd, fordi de generelt går mindre til lægen end kvinder.

Gonorré er en sexsygdom forårsaget af bakterien gonokokker og er i de fleste tilfælde symptomfri. Det betyder, at mange går rundt med sygdommen uden at vide det og derfor har større risiko for at give den videre til dem, de har sex med.

Sygdommen kan i visse tilfælde, hvis efterladt ubehandlet i for lang tid, gøre både mænd og kvinder sterile.

Der har længe været klare anbefalinger om brug af kondom, fordi kondomet er den eneste måde at undgå smitte af seksuelt overførte sygdomme.

Ifølge Maria Wessman er forklaringen på det droppede kondom, at unge ikke er lige så bange for at blive smittet med hiv og aids, som man var i 90’erne og 00’erne.

Derfor har SSI valgt at opdatere deres anbefaling om at bruge kondom til en opfordring til at blive testet, hvis man har mistanke om at være smittet med gonorré eller en anden sexsygdom. Alligevel slår Wessman fast, at den bedste løsning er og bliver kondom.

Hun er nemlig bekymret for, at den stigende smitte vil medføre alvorlige risici, som allerede ses i blandt andet USA og Storbritannien, hvor sygdommen i visse tilfælde er blevet resistent overfor antibiotika:

- Jo mere smitte og jo flere, der bliver smittet, jo større risiko er der for resistens, fortæller Wessman til TV 2.

Hun fastslår dog, at dette heldigvis ikke er et problem i Danmark endnu.

Læs også