Samfund
19. september 2023

Mænd har 230 gange større sandsynlighed for selv at blive voldtaget, end at blive anklaget for en falsk voldtægt

Russel Brand anklages for voldtægt og misbrug af fire kvinder, men forsvares på sociale medier. Falske voldtægtsanklager er sjældne, men alligevel bliver vi ved med at tro på dem.
Af: Af Siri Franceschi
Russel Brand

Foto: Jens Kalaene/AP/Ritzau Scanpix

“Du ved godt, at næsten alle anmeldelser om voldtægt er falske, ikke?”

Sådan sagde en betjent tilbage i 2009, da Det Kriminalpræventive Råd lavede en undersøgelse om falske voldtægtsanmeldelser.

Generelt var det en udbredt opfattelse blandt de adspurgte betjente, at antallet af falske anmeldelser af voldtægt er meget højt, selv om de i realiteten udgør en forsvindende lille del.

Nu er debatten om kvinders angiveligt falske voldtægtsanmeldelser blusset op igen efter dokumentaren Russel Brand: In Plain Sight: Dispatches, hvori den britiske komiker Russel Brand anklages for voldtægt, seksuelle overgreb og misbrug af fire kvinder.

Holdet bag dokumentaren har arbejdet på sagen i tre år og har blandt andet bevis for, at en af kvinderne søgte tilflugt på et krisecenter for voldtægtsofre samme dag, som hun efter eget udsagn blev voldtaget af Russel Brand. Alligevel har internettet siden afsløringen kogt over med beskyldninger mod kvinderne og forsvar for Brands potentielle uskyld, det skriver Glamour.

Devisen om, at man er uskyldig indtil det modsatte er bevist, er en grundsten i vores retspraksis og bør ikke betvivles. Men hvorfor er det, at det i velunderbyggede sager om voldtægt - ofte begået af feterede mænd - er kvinderne, der mistænkeliggøres?

I en forskningsartikel publiceret af Rape Crisis Scotland fra 2021 fremgår det, at den offentlige opfattelse af voldtægtsanmeldelser er præget af misinformation, især hvad angår spørgsmålet om falske anklager.

Den skæve samfundsopfattelse skader ofrene, da frygten for ikke at blive troet på udgør en af de største barrierer for ikke at anmelde en voldtægt. Og ender man med at anmelde en voldtægt, tyder meget på, at mistroen fortsat fylder. I hvert fald er hele 47 procent utilfredse med politiets behandling i forbindelse med voldtægtssager, viser Rigspolitiets Tryghedsundersøgelse fra 2020.

Falske anklager udgør 0,62 procent af alle voldtægtssager, viser tal fra den britiske kanal Channel 4’s Factcheck, der også har regnet ud, at en mand har 230 gange større sandsynlighed for selv at blive voldtaget, end at blive anklaget for at have begået en falsk voldtægt.

Herhjemme har vi ingen nyere tal, der viser, hvor mange procent falske voldtægtsanmeldelser udgør. Derimod ved vi, at hver anden unge mand mener, at “voldtægtsbeskyldninger ofte bruges som hævn mod mænd,” viser en analyse fra Aarhus Universitet fra 2021.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs mere om:

Læs også