cm
Kærlighed og sex

David var den første til at bryde lydmuren: “Jeg har været sammen med en anden”

11. september 2023
Af Silje Qvist
Foto: Gregers Tycho/Ritzau Scanpix
Det kostede dem næsten parforholdet, at de ikke fik talt sammen. Nu har de en fast dag, hvor de tjekker ind hos hinanden – og så deler de ud af små og store kriser gennem mikrofonen.

Da Camille cyklede hjem fra arbejde, vidste hun godt, at det var en ubehagelig samtale, der ventede hende hjemme i lejligheden. Allerede fra det sekund, hun trådte ind i lejligheden, kunne hun mærke, at stemningen var underlig. Slet ikke, som det plejede at være, selv om de for tiden sad i hver deres ende af sofaen.

Sammen lavede de aftensmad i stilhed. Der duftede af wok i lejligheden, men det som fyldte i Camille var spørgsmålet: “Hvad er der galt?”

David var den første til at bryde lydmuren.

– Jeg har været sammen med en anden, sagde han.

Camilles appetit forsvandt med det samme. Hun kunne mærke blodet suse rundt i kroppen, og tusinde nye spørgsmål dukke op.

– Jeg frøs, samtidig med at jeg aldrig tror, at jeg har kogt så meget indeni, siger Camille og fortsætter:

– Jeg tænkte, at jeg blev nødt til at gå fra ham. Samtidig med, at jeg med det samme godt vidste, at jeg godt ville kunne tilgive det, hvis vi kunne komme et godt sted hen.

Havde du forventet, at det var den besked, du skulle få den aften?

– Nej, nej, nej, overhovedet ikke, siger Camille og kigger på David.

– Den havde du skjult meget godt, hvis man skal give dig den form for credit.

De har ikke fået wok i lang tid nu.

Camille Gudmand Lange og David Mandel har ikke altid været gode til at få talt sammen i deres forhold.

Davids utroskab kom efter en periode, hvor de ikke var gode til at være kærester og få tunet ind på hinanden.

I dag gør de en dyd ud af at få talt sammen, for det kostede dem næsten forholdet.

Faktisk gør de det ofte for åben mikrofon, når de optager podcasten “Hvad er der nu galt?”.

Hvad er der nu galt?

Kæresteparret Camille Gudmand Lange og David Mandel deler ud af alle deres konflikter og frustrationer, som dukker op, når man bor sammen, har børn sammen og er kærester. Ved at snakke om både små og store kriser håber de, at de styrker deres parforhold. I den femte sæson af podcasten starter parret til sexolog. Du kan lytte til alle afsnittene i ALLY-appen.

I månederne efter prøvede Camille og ham at komme et bedre sted hen i deres forhold.

– Utroskaben var et kæmpe tillidsbrud, men det blev den store katalysator for, at der skulle ske et eller andet med vores forhold, siger David.

Det endte med, at de først flyttede fra hinanden. Deres forhold blev ikke bedre af det, og derfor slog de op. Det var en lettelse for dem begge i starten, selv om det også var hårdt.

De havde trods alt været kærester i syv år på det tidspunkt.

– Jeg tænker, at det var en form for syvårskrise. Vi havde været sammen længe, men så gik det skævt og skidt, og vi blev dårlige til at kommunikere med hinanden, siger Camille.

– Og jeg var utro, siger David.

– Så var du simpelthen utro, og jeg blev selvfølgelig rasende, siger Camille.

I dag kan David og Camille tale om Davids utroskab. Det har de ikke altid kunnet.

– Vi kan snakke om det i dag, fordi vi er afklaret med det og har snakket meget om det. Men hvis vi stod i det igen, eller stod midt i en anden stor krise, så ville vi ikke gøre det.

Da de boede hver for sig, begyndte de at tale sammen, når de skulle aflevere børnene, eller hvis den ene skulle hente noget hos den anden.

– Vi tjekkede ind med et menneske, som vi havde elsket virkelig længe. Og naturligt snakkede vi bare på en måde, som vi ikke havde gjort i mange måneder, siger Camille.

– Og måske aldrig i virkeligheden, siger David.

De samtaler gjorde, at de fik tunet ind på hinanden. Efter et par måneder, hvor David virkelig skulle overbevise Camille om, at de skulle være kærester igen, fandt de sammen.

De samtaler, de har i dag, ligner dem, de havde, da de var fra hinanden.

– Nu snakker vi bare os to om os to. Det er ikke så tit, man i et forhold gør det og prioriterer det, siger Camille.

– Vi kan godt have miniformater af det, der skete dengang, hvor man går og er irriteret på hinanden. Om det er timer, dage, uger eller et eller andet, og så skal man ligesom have prikket hul på den der ballon, ellers er der et eller andet, der går galt på et tidspunkt, siger Camille

Som par er de blevet meget bevidste om, at de håndterer konflikter på forskellige måder. De skændes ikke, men de er gode til at fryse hinanden ude.

Hvor David ikke vil blande Camille eller andre ind i sine problemer, vil Camille gerne lukkes ind.

Når Camille har en krise, bygger følelserne sig op indeni, og så græder hun dem ud, når bægeret flyder over.

– Hvis man går med noget, man er utilfreds med, bliver det sjældent bedre eller nemmere, før jeg har talt med dig om det, siger Camille og kigger på David.

– Det er utroligt, hvor meget man skal tage sig sammen til at sige én sætning, som “Hvordan har du det?” eller “Er der noget, du har brug for at snakke om?”. Men det fungerer for os at punktere ballonen, siger Camille.

De har også fundet ud af, at de kan forelske sig mange gange i hinanden. Selv efter en nedtur, kan forelskelsen komme.

– Nu hvor vi har været sammen i 15 år, har vi virkelig lært, at man kan blive forelsket igen. Det kan vare et par minutter, timer, men også i flere dage, siger Camille.

– Jeg tror også, at det skal ske i virkeligheden. Hvis der går flere år uden, at man får den følelse, så er det problematisk, tror jeg, siger David.

Der er både en læring i, at man er nødt til at spørge sin partner, og så er der også en læring i, at man er nødt til at svare sin partner, mener Camille.

– Problemet er, at når jeg er sur, så er det sidste, jeg har lyst til i hele verden, det er at sige til nogen, at jeg har en dårlig dag. Så vil jeg helst holde mig på min banehalvdel. Selv om jeg godt ved, at Camille vil blive glad for det, så er det allersidste, jeg har lyst til, at involvere folk lige nu, siger David.

– Det har taget en 15 år at komme dertil, hvor jeg ved, at jeg ikke skal tage det personligt, når David er sur, siger Camille.

De besluttede sig for at tale om deres småproblemer i det, der blev til podcasten: “Hvad er der nu galt?”

Her er lytteren med, når de taler om alt fra problemer med børnene, småirritationer de oplever med hinanden, til hvornår de sidst havde sex.

– Vi laver en fast dag, hvor vi lige sætter os ned og snakker om, hvordan det går, siger David.

– Det bliver man jo nødt til, når man har børn, for ellers får man ikke snakket sammen, siger Camille.

Nu har de netop optaget den femte sæson af “Hvad er der nu galt?”.

– Vi lavede ikke podcasten, fordi vores forhold var exceptionelt. Vi tænkte, at vi havde et forhold, der på mange måder minder om de fleste andres forhold, siger David.

– Jeg synes også, det fede er, at når vi tager det op i det forum, så kan vi også nemmere grine af de små irritationer. Nogle gange kan man godt se, når man begynder at gå ind i det, hvor åndssvagt det er, at vi diskuterer de her ting. Eller bliver vrede og indestængte over dem, siger Camille.

Hvis I skulle komme med et godt råd til andre par med kriser, hvad skulle det så være?

– Tør vi det? Spørger Camille.

– Go! Kom med et godt råd, siger David.

– Sig det højt!

– Det er et godt råd.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også