Emma Bitz
Karriere og penge

Emma var på arbejde fredag og fødte lørdag morgen. I lang tid holdt de det hemmeligt

28. august 2023
Kristina Joensen Forná
Foto: Marie Hald
Som medstifter af Female Invest gjorde Emma Due Bitz sig en del tanker om, hvad hendes moderskab ville betyde for virksomheden. Og derfor gik der lang tid, før de overhovedet fortalte om det.

Da Emma Due Bitz fandt ud af, at hun var gravid, kom det ikke som nogen overraskelse.

Emma og kæresten Simon havde nemlig længe planlagt graviditeten. Hun var glad og spændt, men samtidig nagede en lille tanke i hovedet: Vil det her få en betydning for min karriere?

Sammen med Anna-Sophie Hartvigsen og Camilla Falkenberg er Emma stifter og direktør i investeringsvirksomheden Female Invest, og frygten for, at det kunne afskrække investorer og skade karrieren gjorde, at de i en længere periode holdt Emmas graviditet hemmelig for offentligheden.

Som investor investerer du i et team, og derfor er det vigtigt, at det er et team, der kan løfte den opgave, som du investerer i. Hvis en tredjedel af teamet ikke er der i en periode, hvad så?, spørger Emma.

Men et par måneder efter, at Emma var blevet mor til sønnen Vincent, besluttede hun sig sammen med Anna og Camilla for, at det var tid til at gå imod frygten og fortælle verden, at der var kommet et nyt medlem af Female Invest-familien. De udarbejdede derfor et Instagram-post, hvor de delte nyheden.

Jeg ville gerne prøve at ændre narrativet om, at du skal vælge enten at være mor eller businesswoman, og at de to ting ikke kan eksistere sammen, siger Emma.

Svær, men mulig balance

Emma var på arbejde om fredagen og fødte lørdag morgen, men det betød ikke, at hun barrikaderede sig fuldstændig i en barselsbobbel.

Når man er nybagt mor, men samtidig medstifter og direktør i en boomende virksomhed, er det nemlig ikke så nemt at lægge arbejdet fuldstændig på hylden. De første tre måneder efter fødslen var Emma derfor nødsaget til at arbejde lidt hjemmefra til trods for, at hun forsøgte at holde mest mulig barsel.

Nu er barslen dog endegyldigt slut for Emmas vedkommende, og hun er tilbage på fuldtid, hvor hun skifter mellem at arbejde hjemmefra og være på kontoret.

Ingen dage er ens, og sammen med kæresten Simon må hun være kreativ for at få det hele til køre. At kabalen går op skyldes i høj grad, at Simon, der også er selvstændig, på nuværende tidspunkt har et mere fleksibelt arbejdsliv, som gør, at han kan tage en stor del af barslen.

https://imgix.femina.dk/2023-08-28/emmaMARIEHALD8.jpg

Nogle dage er Emma inde på kontoret, mens Simon er hjemme med sønnen Vincent, og andre dage er de alle inde på kontoret, hvor deres lille søn ligger i det bløde, cremefarvede sofaparti og leger, mens Simon og Emma arbejder.

Engang imellem må Emma også tage et møde, mens hun går en tur med barnevognen eller pumpe mælk ud, mens hun deltager i et onlinemøde for at få enderne til at mødes. Heldigvis får parret også god hjælp fra begge deres forældre og fra Emmas søster, som er deres nabo.

Det har været en svær balance, og det er stadig en svær balance. Jeg har konstant dårlig samvittighed over ikke at være tilstrækkelig nogen steder, men sådan tror jeg egentlig altid, at det vil være, uanset hvilket arbejde, man har og jeg forventer heller ikke, at det nogensinde bliver nemt. Men jeg kunne godt tænke mig at bevise, om ikke andet over for mig selv, at jeg godt kan klare både at være mor og være iværksætter, siger Emma.

Og indtil videre er det gået meget godt. Ingen investorer har trukket sig fra en aftale eller har undladt at indgå nye aftaler, og internt i firmaet har de efterhånden fundet deres egen vej til at navigere i den nye virkelighed med en baby ombord.

Jeg kunne ikke have gjort det uden Simon, der gik derhjemme, og uden Anna og Camilla, der har kunnet varetage nogle opgaver for mig. Så på den måde er det lidt et fællesprojekt i Female Invest, at jeg er blevet mor, forklarer Emma.

https://imgix.femina.dk/2023-08-28/emmaMARIEHALD3.jpg

At Emma er blevet mor har dog ikke medført de store ændringer i Anna og Camillas forventninger til Emmas arbejde. Der er ingen forskelsbehandling af mærkbar art, og det er også sådan, Emma foretrækker det, men selvfølgelig kan det ikke undgås, at der lander lidt flere opgaver på de andre stifteres bord.

Jeg er den, der har valgt at få et barn, det er mit valg, men det får jo også en direkte indflydelse på dem, uden de selv har valgt det.

Det har været svært for mig at acceptere og anerkende, men også til tider lidt svært for dem at navigere i, så det at få et barn har helt sikkert været en prøvelse for os alle tre, forklarer Emma.

Forventninger til moderskabet

En anden prøvelse, som Emma har stået overfor, har været at få kastet i hovedet, at hun ikke burde få børn, før hun havde tid til at være sammen med dem.

På Instagram skal man ikke scrolle længe, før man støder ind i mødre, der bager kage eller tager sit barn med til babysvømning og babyrytmik hver uge. Det skaber en form for forventning til moderskabet, som Emma ikke kan se sig fri for at blive ramt af.

Jeg ville da ønske, at jeg kunne være en større del af mit barns liv, men til gengæld har han en far, der tager ham med til babysvømning. Det må også kunne noget, siger Emma.

Hun mener, at vi skal stoppe med at fortælle kvinder, hvordan de skal være mødre. Om man ammer, om man giver flaske, om man har født vaginalt eller ved kejsersnit, om man er mor med stort M, eller om man prioriterer sin karriere højt.

https://imgix.femina.dk/2023-08-28/emmaMARIEHALD4.jpg

Jeg er lidt ligeglad med, hvordan alle andre er mor, og hvor meget barsel folk tager. Jeg vil bare gerne have lov at gøre det på min måde og gøre det, der føles rigtigt for mig. Og nu har jeg bare en virksomhed, så nej, jeg ville ikke kunne tage et års barsel. Sådan er det bare, fastslår Emma.

Og derfor stikker det også i Emmas hjerte, når folk anklager hende for at presse kvinder til at vende hurtigt tilbage til arbejdsmarkedet med det Instagram-post, de udgav på Female Invests profil.

Det er nemlig så langt væk fra Emmas hensigt med opslaget, som det kan være. Hun ville blot vise, at man ikke behøver at være nervøs for, om man kan være selvstændig og samtidig være mor.

Hun ville være den rollemodel, som hun selv har manglet.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også