Krisepsykolog: ”Du kan nemt komme til at tænke, at det lige så godt kunne have været dig i Field’s den søndag”
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Michael Brun er psykolog med speciale i psykotraumatologi, og efter søndagens tragiske skyderi i shoppingcenteret Field’s har han næsten uafbrudt modtaget henvendelser fra folk, der var til stede, da skyderiet fandt sted.
Men han har også fået henvendelser fra folk, som ikke var til stede under hændelsen. De mærker også, hvordan skudepisoden påvirker dem.
Selvom reaktionerne ikke er ens - og der selvfølgelig er stor forskel på, om man har været til stede eller ej, så er en efterreaktion i begge tilfælde helt normalt, siger Michael Bruun.
– Hvis det var sket klokken tre om natten et sted, du aldrig havde hørt om, ville du måske bedre kunne skubbe det fra dig og sige til dig selv: ’Det her kommer ikke til at ske for mig’.
– Men de fleste har været i et storcenter før, så situationen ligger ikke langt fra noget, man sagtens kan forestille sig selv i. Du kan nemt komme til at tænke, at det lige så godt kunne have været dig i Field’s den søndag. Det kommer på den måde meget tæt på, og det er normalt at føle sig berørt af det, siger han.
Og netop fordi det for mange er nemt at relatere til situationen, så er det også ifølge Michael Bruun almindeligt, at man kan være ekstra opmærksom, når man eksempelvis går på indkøb i et storcenter eller et lignende sted i tiden efter skyderiet.
– Det er en typisk normal reaktion at være lidt i alarmberedskab. Jo flere gange, man går i et indkøbscenter, og der ikke sker noget, desto mere vil man stille og roligt komme tilbage til normalen, siger han.
Ung biografansat er blandt de dræbte: Det ved vi om skyderiet i Field’s
Selvom reaktionerne hos dem, der var til stede under skyderiet i Field’s, ofte er langt voldsommere end hos dem, der ikke var til stede, så kan det i begge situationer hjælpe at snakke med nogle om det.
Fælles i begge tilfælde er også, at folk reagerer forskelligt.
– Nogle reagerer hurtigt, og så kommer de hurtigt over det, andre er længere tid om det. Det er en god idé at snakke med nogle, som man føler sig tryg ved.
Røde Kors fortalte mandag, at de i løbet af søndag aften og natten til mandag havde haft over 100 vidner i røret hos Offerrådgivning. De ringer typisk for at tale om, hvordan de kan komme videre, og hvordan de kommende dage typisk vil forløbe.
Her kan du få hjælp
For pårørende eller personer, der har været i Fields
- Region Hovedstadens krisetelefon 3864 3736
- Offerrådgivningen har døgnåbent på telefon 2120 9170
For alle børn og unge
- Børnetelefonen har døgnåbent for børn og unge, som har brug for at tale med nogen – du kan sms’e eller ringe på 116 111
For alle
- Røde Kors’ hjælpelinje på 3529 9660. Hjælpelinjen har åbent fra klokken 9.00-15.00
- Psykiatrifonden tilbyder gratis og anonym rådgivning på telefon 3925 2525